Nove Psihoaktivne suspstance : Rizici i Uticaji

Nove psihoaktivne supstance (NPS) obuhvataju raznoliku grupu droga koje su strategijski osmišljene da imitiraju efekte dobro poznatih ilegalnih supstanci poput kanabisa, kokaina, MDMA i LSD-a. Dinamična priroda NPS proizlazi iz stalnog stvaranja novih hemijskih formulacija od strane proizvođača kako bi zamijenili zabranjene spojeve, izbegavajući time pravne restrikcije. Za razliku od uobičajenog mišljenja, pravni status NPS-a […]

Nove psihoaktivne supstance (NPS) obuhvataju raznoliku grupu droga koje su strategijski osmišljene da imitiraju efekte dobro poznatih ilegalnih supstanci poput kanabisa, kokaina, MDMA i LSD-a. Dinamična priroda NPS proizlazi iz stalnog stvaranja novih hemijskih formulacija od strane proizvođača kako bi zamijenili zabranjene spojeve, izbegavajući time pravne restrikcije.

Za razliku od uobičajenog mišljenja, pravni status NPS-a ne znači nužno i bezbjednost. Iako se ponekad reklamiraju kao legalne alternative, ove supstance nose značajne rizike. Brza evolucija ovih droga otežava razumijevanje njihovih uobičajenih efekata. Za razliku od konvencionalnih ljekova, NPS nemaju preporučene doze, ostajući neregulisane i netestirane. Čak i ako pakovanje i naziv ostanu konzistentni, hemijski sastav može značajno varirati između serija, dodatno otežavajući razumijevanje njihovih efekata.

Ograničene informacije o kratkoročnim i dugoročnim efektima NPS-a ukazuju na nesigurnost njihove bezbjednosti. Posebno, sintetički kanabinoidi, podgrupa NPS-a, pokazali su ozbiljnije nuspojave od kanabisa. Do decembra 2021. godine, Agencija za kontrolu droga Ujedinjenih nacija (UNODC) izvijestio je o pojavi 1124 novih psihoaktivnih supstanci u 134 zemlje i teritorije.

U kontekstu smanjenja štete, ključno je odbaciti ideju o sigurnom nivou upotrebe droga. Bilo koje korišćenje supstanci nosi inherentne rizike, a NPS nisu izuzetak. Pažnja je ključna pri rukovanju s NPS, uzimajući u obzir nekoliko važnih faktora.

Prvo i najvažnije, treba hitno potražiti medicinsku pomoć ako neko pokazuje negativne efekte, s obzirom na dokumentovane smrti povezane s NPS-om. Važno je napomenuti da medicinsko osoblje koje pruža pomoć nije obavezno obavijestiti policiju u takvim situacijama. Povećan rizik od negativnih ishoda i predoziranja povezan je s istovremenom konzumacijom NPS-a s alkoholom ili drugim drogama. Obmanjujuće pakovanje ovih supstanci često ne sadrži listu sastojaka i tačne količine, povećavajući rizik od slučajnog predoziranja.

Takođe, mnoge formulacije NPS-a uključuju punila i aditive koji mogu izazvati zdravstvene probleme, posebno kada se ubrizgavaju. Kofein, često prisutan u značajnim količinama, može dovesti do predoziranja kada se kombinuje s dodatnim izvorima kofeina poput kafe. Osobe s mentalnim zdravstvenim stanjima suočavaju se s povećanim rizicima, s izveštajima o samoubilačkim incidentima među ovom populacijom u vezi s NPS-om.

Štaviše, priroda nekih spojeva NPS-a, koja dovodi do visokog krvnog pritiska ili nepravilnog rada srca, predstavlja posebnu prijetnju starijim osobama i onima s određenim medicinskim stanjima. Medicinski stručnjaci mogu naići na izazove pri liječenju hitnih situacija povezanih s NPS-om zbog obilja tih droga na tržištu i nedostatka temeljnog istraživanja o njihovim efektima. Brza i efikasna terapija zavisi od preciznih informacija o konzumiranoj supstanci, naglašavajući važnost saradnje s osobama koje mogu pružiti tačne informacije o drogi i njenim dozama. Ove informacije mogu znatno ubrzati medicinsku intervenciju i poboljšati ishode terapije.

Uzajamno djelovanje između NPS-a i mentalnog zdravlja uvodi ključnu dimenziju u rizike povezane s ovim supstancama. Osobe s prethodnim mentalnim zdravstvenim stanjima izložene su povećanom riziku kada koriste NPS. Izveštaji ukazuju da značajan broj incidenata povezanih s NPS-om i ozbiljnim posljedicama, uključujući samoubilačke pokušaje, uključuju osobe koje se bore s mentalnim izazovima.

Nepredvidiva i potentna priroda spojeva NPS-a može pogoršati postojeće mentalne zdravstvene probleme, dovodeći do pojačane anksioznosti, paranoje ili depresivnih epizoda. Nedostatak standardizovanih doza i stalno promjenljiv hemijski sastav NPS-a doprinose teškoćama u predviđanju kako ove supstance mogu djelovati na mentalno zdravlje pojedinca.

Štaviše, postojanje potencijala za akutne psihotične reakcije je zabrinjavajući aspekt korišćenja NPS-a, s korisnicima koji doživljavaju halucinacije, deluzije i dezorijentaciju. Ovo predstavlja ozbiljne rizike za osobe s postojećim psihijatrijskim stanjima, potencijalno izazivajući ili pojačavajući simptome.

U kontekstu smanjenja štete, ključno je odbaciti ideju o sigurnom nivou upotrebe droga. Bilo koje korišćenje supstanci nosi inherentne rizike, a NPS nisu izuzetak.

Ovaj članak je izrađen u okviru projekta ,,Osnaži programe, znanja i vještine” implementiranog od strane ,,NVO CAZAS”  I NVU ,,Hepatitis Crna Gora” a uz podršku Ministarstva zdravlja Crne Gore.