Istine i zablude o alkoholu

Alkohol je široko konzumirana supstanca, a njen uticaj na pojedince i društvo predstavlja ozbiljan problem. Kada alkohol postane dio svakodnevnice, nastaje ozbiljan problem, nastaje alkoholizam. Alkoholizam se često krije ili se ne prepoznaje. Najčešće  zablude i istine o alkoholu i alkoholizmu možete pročitati u nastavku. Iako je alkohol legalan u mnogim djelovima svijeta, njegova legalnost […]

Alkohol je široko konzumirana supstanca, a njen uticaj na pojedince i društvo predstavlja ozbiljan problem. Kada alkohol postane dio svakodnevnice, nastaje ozbiljan problem, nastaje alkoholizam. Alkoholizam se često krije ili se ne prepoznaje. Najčešće  zablude i istine o alkoholu i alkoholizmu možete pročitati u nastavku.

Iako je alkohol legalan u mnogim djelovima svijeta, njegova legalnost ne umanjuje njegov potencijalni štetni uticaj. Zavisnost od alkohola predstavlja značajan globalni zdravstveni problem, a negativni efekti na pojedince i društvo postaju sve zabrinjavajući.

Neki pojedinci tvrde da nekoliko pića dnevno ne može nikoga povrijediti. Iako umjereno konzumiranje alkohola može biti prihvatljivo za neke, za druge može biti štetno, posebno za one koji imaju predispozicije ka alkoholizmu ili alergiju na alkohol. Reakcija organizma na alkohol može značajno varirati zbog faktora kao što su tjelesna masa, pol, opšte zdravstveno stanje, upotreba ljekova i psihičko stanje.

Često se vjeruje da alkohol može smanjiti stres i djelovati kao mehanizam za suočavanje. Međutim, iako alkohol može privremeno opustiti, zapravo povećava nivo stresa povećavajući nivo adrenalina. Oslanjanje na alkohol kao način suočavanja sa stresom može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema na duže staze.

Čak i male količine alkohola mogu narušiti kognitivne funkcije. Koncentracija alkohola od 0,02 do 0,04% može uticati na memoriju i prosuđivanje. Vožnja pod uticajem čak i male količine alkohola je opasna i ilegalna.

Još jedan mit je da alkohol ne sadrži kalorije. U stvarnosti, alkohol je bogat kalorijama, a zanemarivanje ove činjenice može uticati ne samo na zdravlje već i na fizički izgled.

Tretiranje alkohola kao izvor zabave može biti obmanjujuće. Alkohol je psihoaktivna supstanca koja mijenja emocije, ponašanje i raspoloženje. Redovno konzumiranje prosječno sedam pića nedeljno tokom dužeg perioda može dovesti do neuroloških i bihevioralnih poremećaja. Zabava i uživanje mogu se postaći i bez potrebe za alkoholom.

Sticanje tolerancije na alkohol možda se čini povoljnim za neke, ali ukazuje na to da jetra radi prekovremeno kako bi priredila sve veće količine alkohola. Tolerancija može biti znak prelaska iz društvenog konzumiranja alkohola u zavisnost.

 

Ovaj članak je nastao kao proizvod projekta Podrška porodicama u krizi uzrokovanoj štetnom upotrebom alkohola i psihoaktivnih supstanci, podržanom od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

NVO CAZAS u sklopu ovog projekta obezbjeđuje usluge savjetovanja osobama koje konzumiraju droge i alkohol, kao i ostalim članovima porodice koje su pogođene zavisnošću od psihoaktivnih supstaci, i to putem organizovanja individualnih i grupnih savjetovanja. Sesije pružaju stručni radnici.

Ukoliko se vi lično suočavate sa problemom korišćenja droga i alkohola, ili imate člana porodice koji koristi psihoaktivne supstance i potrebna vam je podrška, možete se javiti za razgovor sa stručnim licima, i to putem maila office@cazas.org ili na broj telefona 067 602 345