Stigma i diskriminacija prema zavisnicima od droga na visokom nivou

Programska direktorica CAZAC-a Sanja Šišović kazala je u Jutarnjem programu TVCG da nije zadovoljna načinom i okruženjem u kojem se dočekuje Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i da je stigma i diskriminacija prema zavisnicima od droge i dalje na visokom nivou. Istakla je da zabrinjava podatak da je oko 14 odsto učenika u Crnoj […]

Programska direktorica CAZAC-a Sanja Šišović kazala je u Jutarnjem programu TVCG da nije zadovoljna načinom i okruženjem u kojem se dočekuje Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga i da je stigma i diskriminacija prema zavisnicima od droge i dalje na visokom nivou. Istakla je da zabrinjava podatak da je oko 14 odsto učenika u Crnoj Gori izjavilo da je probalo neku vrstu droge.

  „U kontekstu ovogodišnje kampanje odnosno slogana koji je usmjeren na senzibilizaciju i empatiju prema osobama koje koriste droge moram reći da mi nismo zadovoljni načinom i okruženjem u kojem se dočekuje Međunarodni dan borbe protiv zloupotrebe droga, jer je i dalje izražen govor mržnje ka osobama koje koriste droge, a  stigma i diskiminacija ka njima je i dalje na jednom veoma visokom novou”, kazala je Šišović.

Ističe da je mi i dalje kao država nemamo dovoljno kapaciteta da radimo neke svoje seobuhvatnije analize.

“Činjenica je da se u svijetu kanabis evidentira kao najčešće upotrebljava supstanca, i da otprilike u Evropi 1/3 osoba koje se liječe od zavisnosti droge liječe od kanabisa. Druga najčešće korišćena droga je kokain, a koain se sve češće koristi na inektiranjem. Sve češće se primjećuje i trendovi inektiranja drugih supstanci“, kazala je Šišović.

Istakla je da je jako važno posmatrati situciju na terenu.

„U kontekstu Crne Gore važno je naglasiti da oko 14 odsto učenika je izjavilo da je probalo neku vrstu droge, što nas jako zabrinjava“, kazala je Šišović.

Navela je da je jedna od navećih grešaka brojnih zdravstvenih sistema kako u svijetu tako i kod nas je odvajanje sektora zdravstvenog i bezbjednosnosnog sektora.

„Ono što je specifično za Crnu Goru je njena pozicija, turistička zemlja i podložna na sve promjene, migracije i slično i sve su to trendovi koji vrlo lako omogućavaju da se bilo koji globalni trend kad je u pitanju upotreba droge preslikava na Crnu Goru. Tako da smo mi 2019/2020 godine usred ogromne zapljene i prekida lanca tranzita psihoaktivnih supstanci došli do toga da je naglo oborena cijena kokaina, što se dalje preslikalo time da su ljudi počeli više da koriste kokain i da ga isto tako injektiraju“, kazala je Šišović.

Navela je da smatra da je krajnje vrijeme da se uhvatimo u koštac sa problemom, te da prema Evropskim izvještajima raste starosna struktura herojinskoh zavisnika.

„Oni duže ostaju u problemu, i mi sad imamo problem da je struktura herojinskog zavisnika sa aspekta godina sve starija i mi tu moramo da uključujemo i nekakve dodatne servise podrške koji uključuju brigu o starima, tako da je važno seobuhvatno sagledati ovaj problem“, kazala je Šišović.

 

Izvor : www.rtcg.me