1. APRIL SVJETSKI DAN BORBE PROTIV ALKOHOLIZMA: NEOPHODNA PROMJENA SVIJESTI O ŠTETNOSTI UPOTREBE ALKOHOLA I EFIKASNIJI SISTEMI NADZORA

NVO CAZAS povodom prvog aprila, koji se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, upozorava na problem društvene prihvatljivosti upotrebe alkohola i izostanak efikasnih mjera nadzora prodaje i reklamiranja alkoholnih pića. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori se po glavi stanovnika prosječno popije 12,24 litara čistog alkohola. Po ovim brojkama se Crna Gora […]

NVO CAZAS povodom prvog aprila, koji se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv alkoholizma, upozorava na problem društvene prihvatljivosti upotrebe alkohola i izostanak efikasnih mjera nadzora prodaje i reklamiranja alkoholnih pića.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori se po glavi stanovnika prosječno popije 12,24 litara čistog alkohola. Po ovim brojkama se Crna Gora nalazi na 12. mjestu po prosječnoj potrošnji alkohola što je prilično visoka pozicija i što je zabrinjavajući javno zdravstveni podatak. Kada su u pitanju mladi između 15 i 34 godina, više nego svaka druga mlada osoba je izjavila da je u prethodnoj godini konzumirala neko alkoholno piće.

Istraživanje Instituta za javno zdravlje iz 2019. godine koje se odnosi na mlade od 16 godina pokazalo je da je gotovo osam od deset (77%) učenika u Crnoj Gori konzumiralo je alkohol bar jednom do svoje šesnaeste godine. Zakonski okvir u Crnoj Gori zabranjuje prodaju alkohola maloljenim licima pa ovi podaci u značajnoj mjeri ukazuju na to da maloljetnici ipak imaju veoma dostupan put do alkohola i nerijetko do njega dolaze čak i u kućnim uslovima. Takođe, isto istraživanje pokazuje da je alkohol do svoje šesnaeste godine više od deset puta konzumiralo gotovo četiri od deset učenika. Isto tako, 70 odsto mladih smatra da su im alkoholna pića lako dostupna, a najdostupnijim smatraju pivo.

Ono što zabrinjava jeste vidno visoka upotreba alkohola među mladima, a naročito među djecom tj. maloljetnicima koji, uprkos što je prodaja zakonom zabranjena, i dalje imaju pristup istom. Alkohol je u Crnoj Gori dostupan i jeftin ali i društveno prihvatljiv, zbog čega izostaje kolektivna svijest o štetnosti upotrebe alkohola.

Iako se često alkohol u javnosti problematizuje samo u kontekstu bolesti zavisnosti, alkohol je riziko faktor u više od 60 različitih bolesti i stanja. Dakle, to što neko konzumira alkohol svakodnevno a nije zavistan od njega ne znači da ta konzumacija ne škodi zdravlju. Naprotiv – Svjetska zdravstvena organizacija je tokom 2022. godine na osnovu brojnih istraživanja iznijela zvaničan stav da ne postoji bezbjedna količina alkohola tj. da alkohol u bilo kojoj količini se konzumira šteti našem zdravlju. Većina nezaraznih bolesti kao svoj uzročnik prepoznaje između ostalog i alkohol te se na primjer veliki broj aktivnosti Evropskog programa za karcinome upravo odnosi na aktivnosti usmjerene na smanjenje upotrebe alkohola.

Činjenica je da je alkohol u Crnoj Gori dostupan, jeftin i društveno prihvatljiv, da je integrisan u brojne kulturološke, društvene pa i religijske običaje, te da izostaje društvena svijest o štetnosti alkohola. Imajući u vidu sve to važno je uspostaviti održive programe prevencije i liječenja kao i nadzora nad definisanim zakonskim okvirima.

Kada je u pitanju prevencija u Crnoj Gori ne postoje održivi i strukturirani programi prevencije alkohola. Važno je da je prevencija zasnovana na dokazanim metodama koje daju rezultate. U kontekstu alkohola nije dovoljno realizovati predavanja u školama već je neophodno fokusirati se na programe osnaživanja vještina djece i mladih da se u kontekstu veoma visoke društvene tolerancije na alkohol zapravo odupru vršnjačkom i društvenom pritisku. Uvjerenja u odnosu na upotrebu alkohola u društvu su pogrešna i često djeca od ranih godina u porodici stiču utisak da je alkohol poželjan jer je dio svakodnevice. Nerijetko se alkohol prvi put proba u krugu porodice, potom se muška djeca odgajaju uz uvjerenja da je količina alkohola koju popiju odraz njihovog odrastanja i muževnosti.  Važno je da prevenciju započnemo već u porodici pa potom u vrtićima, školama, zajednici medijima itd.

Upotreba alkohola je veliki javno zdravstveni izazov koji zahtijeva snažne akcije usmjerene na smanjenje dostupnosti, poboljšanje tretmana, osnaživanje prevencije, unapređenje kontrolnih i zakonskih okvira kao i mobilisanje multisektorskog partnerstva sa ciljem promjene društvene svijesti i promocije zdravih životnih navika.

 

NVO CAZAS u sklopu projekta Programi podrške porodicama u krizi izazvanoj zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, podržanom od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja, ima uspostavljen besplatan servis podrške osobama koje su pogođene upotrebom alkohola. Građanima su na raspolaganju usluge savjetovanja sa stručnim kadrom (socijalni radnik, ljekar i psiholog) kao i sa osobama koje su prošle kroz proces liječenja. Pristup servisu mogu imati osobe koje se suočavaju sa problemom upotrebe alkohola kao i njihovi partneri/ke, članovi porodice, prijatelji i slično. Sve informacije su dostupne putem telefona 067 602 345.

Ukoliko se vi lično suočavate sa problemom korišćenja droga i/ili alkohola, ili imate člana porodice koji koristi psihoaktivne supstance i potrebna vam je podrška, možete se javiti za razgovor sa stručnim licima, i to putem maila office@cazas.org ili na broj telefona 067 602 345.