POČINJE NEDJELJA ZDRAVLJA

NVO CAZAS realizuje „Nedjelju zdravlja“ koja tradicionalno počinje 1. aprila – na Svjetski dan borbe protiv alkoholizma i traje do 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja. U saradnji sa partnerima iz javnog, privatnog i nevladinog sektora građanima dostupne brojne aktivnosti, savjetovanja i servisi tokom narednih sedam dana. Nedjelja zdravlja će zvanično početi 1. aprila na Svjetski dan borbe protiv alkoholizma sprovođenjem edukativnih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o […]

NVO CAZAS realizuje „Nedjelju zdravlja“ koja tradicionalno počinje 1. aprila – na Svjetski dan borbe protiv alkoholizma i traje do 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja. U saradnji sa partnerima iz javnog, privatnog i nevladinog sektora građanima dostupne brojne aktivnosti, savjetovanja i servisi tokom narednih sedam dana.

Nedjelja zdravlja će zvanično početi 1. aprila na Svjetski dan borbe protiv alkoholizma sprovođenjem edukativnih aktivnosti sa ciljem podizanja svijesti o bolesti zavisnosti kao i štetnosti konzumacije alkohola. Savjetovalište NVO CAZAS za osobe koje su pogođene upotrebom alkohola biće dostupno građanima i građankama u periodu od 8-16h putem telefona 067600988.

Drugog aprila, na Svjetski dan podizanja svijesti o autizmu na YouTube kanalu NVO CAZAS biće objavljen video materijal sa defektološkinjom oligofrenološkinjom Janom Golubović koji odgovara na pitanja i nedoumice u vezi sa autizmom, odrastanjem sa autizmom i izazovima u ovoj oblasti.

Kako su mladi jedna od prioritetnih ciljnih grupa kampanje, obilježiće se i Svjetski dan studenata (4. april) kada će na Univerzitetu Crne Gore u saradnji sa Centrom za omladinsku edukaciju biti održana radionica (Mo)mentalno zdravlje koja je namijenjena studentima. Radionicu će voditi psihološkinja Varja Pejković koja će studentima ujedno predstaviti servise podrške i mehanizme očuvanja mentalnog zdravlja. Takođe, 4. aprila u saradnji sa Kućom zdravlja i Instituom za javno zdravlje biće organizovano dobrovoljno, anonimno i besplatno testiranje na HIV, hepatitis B i C u prostorijama Kuće zdravlja u Podgorici u periodu od 15 – 21h.

Imajući u vidu važnost dobrovoljnog davalaštva, u srijedu 5. aprila u saradnji sa sa Centrom za omladinsku edukaciju, Evropskom omladinskom karticom i Ministarstvom sporta i mladih biće organizovna akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Zavodu za transfuziju krvi u periodu od 9 do 14h. Svi zainteresovani za davalaštvo mogu se informisati putem društvenih mreža NVO CAZAS.

S obzirom da je fizička aktivnost jedan od najvažnijih aspekata zdravih životnih stilova u svakoj životnoj dobi i pruža značajne benefite i na mentalno zdravlje, 6. april Svjetski dan fizičke aktivnosti biće obilježen u saradnji sa Evropskom omladinskom karticom i teretanom FitFam kroz javni trening na otvorenom na kampusu ispred Tehničkih fakulteta Univerziteta Crne Gore u 11h. Sa ciljem afirmacije fizičke aktivnosti, u saradnji sa partnerima, biće organizvano darivanje gdje su neke od nagrada: mjesečna članarina u teretani, vaučer od 50€ u prodavnicama Sport Vision, ruksak i ceger C.G.R, kao i druge opreme za sport.

Nedjelja zdravlja biće zaokružena obilježavanjem 7. aprila – Svjetskog dana zdravlja kada će na Trgu Nezavisnosti u Glavnom gradu biti postavljen „Pult zdravlja“ koji će okupiti savjetnike, edukatore i volontere iz raznih zdravstvenih oblasti koji će građanima i građankama biti dostupni za savjetovanje i podršku. Tim povodom na Pultu zdravlja, osim savjetnika NVO CAZAS, naći će se i predstavnici Savjetovališta za mlade Doma zdravlja Podgorica, Kuće zdravlja, Kancelarije za mlade Podgorica, privatne medicinske ustanova Codra kao i drugih partnera iz javnog i privatnog zdravstvenog sektora. Građanima i građankama će biti omogućeno besplatno mjerenje krvnog pritiska i šećera, psihološko savjetovanje, konsulatacije sa stručnim licima iz više zdravstvenih tema, dok će vršnjački edukatori NVO CAZAS distribuirati edukativni materijal.