Funkcionalni alkoholizam

Prema SZO, alkoholizam predstavlja uživanje alkohola od strane pojedinca, pri ćemu dolazi do stvaranja postepene zavisnosti kod čovjeka uz štetne posljedice na njegovo psihičko i tjelesno zdravlje. Veliki je uticaj alkohola na psihu osobe koja koristi ovu psihoaktivnu supstancu.  Alkohol dovodi do uzbuđenja, a zatim i do paralize nervnog sistema. Alkoholizam nije navika, to je […]

Prema SZO, alkoholizam predstavlja uživanje alkohola od strane pojedinca, pri ćemu dolazi do stvaranja postepene zavisnosti kod čovjeka uz štetne posljedice na njegovo psihičko i tjelesno zdravlje. Veliki je uticaj alkohola na psihu osobe koja koristi ovu psihoaktivnu supstancu.  Alkohol dovodi do uzbuđenja, a zatim i do paralize nervnog sistema. Alkoholizam nije navika, to je bolest kojoj se mora pristupiti tako, kao bolest, koja zahtijeva adekvatno liječenje i oporavak osobe, jer će se u suprotnom razviti brojne psihičke i zdravstvene komplikacije.  Alkohol dovodi do izmjenjene (povećane ili smanjene) svijesti kao i do promjene emocija. U nekim situacijama dovodi do stanja pospanosti, negdje do uzbuđenja, odnosno uznemirenosti. Osobe se takođe često osjećaju zbunjeno, dezorijentisano. Osoba kada je pod uticajem alkohola ima izmijenjenu percepciju stvarnosti. Brojni su razlozi zašto osobe konzumiraju alkohol.

Danas su sve češće zastupljeni funkcionalni alkoholičari. Funkcionalni alkoholizam predstavlja jednu od varijanti poremećaja upotrebe alkohola koja se odnosi na osobe koje imaju problema sa upotrebom alkohola, ali ipak uspijevaju održati normalne životne okolnosti i obaveze. To znači da funkcionalni alkoholičari mogu funkcionisati u svakodnevnom životu, raditi, imati porodicu, prijatelje i uspješnu karijeru, ali da ipak konzumiraju alkohol u velikim količinama i često skrivaju svoju upotrebu alkohola. To su osobe koje svakodnevno konzumiraju alkohol a normalno funkcionišu u obavljenju svojih svakodnevnih obaveza. Funkcionalni alkoholičari su takve osobe koje se obično staraju da uvijek imaju pristup alkoholu, da imaju zalihe alkohola, čak takve osobe kriju alkohol, piju alkohol u bilo koje doba dana, u toku radnog vremena, zatim takve osobe obično imaju odbrambeni stav kada ih pitamo o njihovim navikama što se tiče konzumiranja alkohola, zatim poteškoće da se sjete nekih situacija dok su bili u jako pijanom stanju ili postojanje nekih ,,rupa“ u sjećanju, takve osobe se osjećaju na alkohol, imaju većinom gubitak kontrole da budu u toku sa stvarima, izbjegavanje okupljanja gdje se ne konzumira alkohol, takođe postoje i narušeni međuljudski odnosi. Psihološki gledano, funkcionalni alkoholizam je vrlo složen problem koji može biti uzrokovan različitim faktorima. Mnogi funkcionalni alkoholičari koriste alkohol kao način da se nose sa stresom, anksioznošću, depresijom i drugim mentalnim i zdravstvnim problemima. Osim toga funkcionalni alkoholičari često imaju nisko samopoštovanje, probleme u međuljudskim odnosima i nesposobnost da se suoče sa stvarima koje ih muče. Upotreba alkohola može privremeno ublažiti ove probleme i dati im osjećaj kontrole nad svojim životom.  Uz to, neki funkcionalni alkoholičari mogu imati sklonost ka riziku i avanturizmu, te mogu koristiti alkohol kako bi ispunili svoje želje za uzbuđenjem. Međutim, ova želja za uzbuđenjem može dovesti do problema sa zakonom i drugim negativnim posljedicama.  Zavisnost od alkohola je hronično stanje bez posebnog lijeka ali uz pomoć stručnog lica moguće je izaći iz začaranog kruga koji alkohol stvara. Kao i kod drugih oblika pormećaja upotrebe alkohola, funkcionalni alkoholizam može dovesti do brojnih fizičkih i emocionalnih problema, uključujući zdravstvene probleme, gubitak posla, probleme u međuljudskim odnosima… Liječenje funkcionalnih alkoholičara uključuje psihološke tretmane koji se fokusiraju na identifikovanje uzroka problema i razvijanje strategije za suočavanje sa njim, pružanje podrške i struktiriranje životnog stila i navika osobe koje zloupotrebljava alkohol.

Ovaj članak je nastao kao proizvod projekta Programi podrške porodicama u krizi izazvanoj zloupotrebom psihoaktivnih supstanci, podržanom od strane Ministarstva rada i socijalnog staranja.

NVO CAZAS u sklopu ovog projekta obezbjeđuje besplatne usluge savjetovanja osobama koje konzumiraju droge i/ili alkohol, kao i ostalim članovima porodice koji su pogođeni zavisnošću od psihoaktivnih supstaci, i to putem organizovanja individualnih i grupnih savjetovanja. Sesije pružaju stručni radnici.

Ukoliko se vi lično suočavate sa problemom korišćenja droga i/ili alkohola, ili imate člana porodice koji koristi psihoaktivne supstance i potrebna vam je podrška, možete se javiti za razgovor sa stručnim licima, i to putem maila office@cazas.org ili na broj telefona 067 602 345.