Sve više prijavljenih slučajeva ‘needle spikinga’ po cijeloj Europi. Trebamo li strahovati od uboda iglom u klubovima?

Needle spiking, zastrašujući čin ubrizgavanja droge iglom u noćnom izlasku, fenomen je koji se ujesen prošle godine pojavio u Velikoj Britaniji te se u međuvremenu proširio na nekoliko zemalja. Hiljade prijavljenih slučajeva, a u gotovo svima nije pronađena ilegalna supstancija u tijelu žrtve nakon prijavljenog incidenta. Mnoge žene širom Evrope zbog straha sada izbjegavaju izlaske. […]

Needle spiking, zastrašujući čin ubrizgavanja droge iglom u noćnom izlasku, fenomen je koji se ujesen prošle godine pojavio u Velikoj Britaniji te se u međuvremenu proširio na nekoliko zemalja. Hiljade prijavljenih slučajeva, a u gotovo svima nije pronađena ilegalna supstancija u tijelu žrtve nakon prijavljenog incidenta. Mnoge žene širom Evrope zbog straha sada izbjegavaju izlaske. U Velikoj Britaniji je ta tema čak ušla u saborsku raspravu, a u Holandiji je u julu prvi put zbog needle spikinga osuđen muškarac na pet mjeseci zatvora

Needle spiking, nova i puno opasnija alternativa podmetanju droge u piće, društveni je fenomen koji podrazumijeva navodne ubode injekcijom uz ubrizgavanje štetnih supstancija u noćnim klubovima bez pristanka druge osobe. Žrtve koje su većinom žene i tinejdžeri izašli bi s prijateljima u noćni klub i, uprkos tome što nisu konzumirali velike količine alkohola ni druge supstance, osjetili bi vrtoglavicu, imali poteškoće pri hodanju, probleme s ravnotežom, osjećaj mučnine, povraćanje, zamagljen vid, osjećaj dezorijentiranosti, amneziju ili slične simptome. Otišli bi u bolnicu te sjutradan na tijelu otkrili tačkicu ili modricu za koju su pretpostavili da je mjesto uboda.

Prvi slučajevi needle spikinga pojavili su se u Velikoj Britaniji i Irskoj na jesen prošle godine, a tokom ove godine zabilježene su stotine slučajeva i u Francuskoj, Škotskoj, Belgiji, Švajcarskoj i Njemačkoj. Posljednja država u kojoj su se pojavili slučajevi misterioznih uboda iglom je Španija, u kojoj policija od početka avgusta istražuje njih pedesetak.

Prema podacima britanske policije, samo od septembra 2021. do januara 2022. prijavljena su ukupno 1382 incidenta. Nekoliko muškaraca je i privedeno, ali nijednom nije dokazana krivica.

Zabilježeni su i slučajevi u kojima je žrtva ubodena prljavom iglom, ali joj nije ubrizgana nijedna psihoaktivna supstanca. Britanke zbog rastućeg broja slučajeva početkom godine pokrenule su online peticiju, koju je potpisalo preko 170.000 ljudi, apelujući na vlasti da uvedu obaveznu kontrolu gostiju prilikom ulaska u noćne klubove na razini cijele države. Tema je ušla u parlamentarnz raspravu te je odlučeno da (još) nema potrebe za takvim zakonskim promjenama.

Posljednjih mjeseci francuska policija obradila je 400 slučajeva i u skoro svima toksikološki nalazi žrtava nisu pokazali prisutnost štetnih supstanci. Ipak, u Holandiji je u julu ove godine službeno potvrđen prvi slučaj u kojem je 31-godišnjak osuđen na pet mjeseci zatvora. Očevidac je vidio kako osuđeni muškarac ubada djevojku u butinu, nakon čega su kod njega pronašli nekoliko injekcija heroina i kokaina. I u ovom slučaju žrtva nije osjetila ubod.

Zoe Zanias, pjevačica benda Linea Aspera, sama je, kako navodi, bila žrtva needle spikinga u svjetski poznatom njemačkom klubu Berghainu u Berlinu početkom maja. Imala je probleme s disanjem i kolabirala je. Na njenim objavama na društvenim mrežama bezbroj je komentara u kojima ljudi navode slična iskustva.

 

Ultra tanke igle lako dostupne na internetu, neke supstane jako brzo izađu iz tijela

Na ovu temu razgovarali smo s pročelnikom Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče Ivanom Ćelićem, dr. med., spec. psihijatrije – adiktologom. On objašnjava da supstanca ubrizgana iglom može brzo djelovati jedino u slučaju intravenske primjene, što je u ambijentu noćnog kluba gotovo nemoguća misija. Ipak, intramuskularno ubrizgavanje u ovim okolnostima jeste moguće, ali izaziva sporiji i manje predvidiv početak djelovanja.

‘Moguće je da se upotrebom manje igle, posebno u velikoj gužvi u kafiću, ne osjeti ubod, ali je zato potrebno puno više vremena da bi se ubrizgala neka supstanca. Postoje ultra tanke igle, koje su i lako dostupne na internetu, dok se i u našim ljekarnama mogu nabaviti insulinski špricevi od 0,3 ml do 1 ml u kojima može biti sasvim dovoljno droge koja bi mogla ozbiljno uticati na ponašanje neke osobe, posebno ako nema nikakvo iskustva uzimanja droga’, kaže Ćelić.

Od droga koje se na ovaj način zloupotrebljavaju na prvom mjestu je istaknuo tzv. droge za silovanje poput GHB-a, koji je u tečnom obliku, ili hipnotika rufija (flunitrazepama), tablete koja se relativno brzo i jednostavno otapa u tečnosti. Najveći problem kod ove dvije supstane jeste što se već nakon 12 sati eliminišu iz organizma te nisu sastavni dio klasičnih testera na droge. Da bi se detektirale, potrebne su neke visokosofisticirane metode poput tečne ili plinske kromatografije, a koje su dostupne u velikim bolnicama, poput kliničkih bolničkih centara.

Druga su grupa, objašnjava Ćelić, ilegalne droge koje se i inače intravenski zloupotrebljavaju, poput heroina, kokaina i metamfetamina, koje se hemijskom analizom mogu utvrditi i pet do sedam dana nakon upotrebe. S obzirom na to kakve simptome imaju žrtve uboda iglom, pretpostavlja se da je riječ o drogama za silovanje.

‘Tri najčešće droge za silovanje su rohypnol, GHB i ketamin. Osobe koje uzmu rohypnol postaju pospane, konfuzne i zaboravne, a mogu osjećati slabost, otežano disanje i nestabilnost na nogama. Već prije spomenuti GHB, koji dolazi u tečnom obliku, može biti posebno poguban ako se miješa s alkoholom. Osoba počne povraćati, dođe do usporenja rada srca i otežanog disanja’, kaže Ćelić i dodaje da u većim koncentracijama može biti i fatalan.

Ketamin pak iskrivljuje percepciju vida i zvuka i čini da se osoba osjeća odvojeno od svoje okoline i sebe. Ćelić upozorava da je važno imati na umu da sve ove droge ljude čine ranjivima na način da narušavaju njihovo prosuđivanje, skraćuju vrijeme reakcije i zamagljuju njihovo razmišljanje.

Oprezno s moralnom panikom

Zbog fenomena needle spikinga sve je više mladih žena koje strahuju da bi noćni izlazak za njih mogao završiti kobno. Osim konzumiranja droga bez pristanka, pljačke ili seksualne traume koje se uopšte ne sjećaju, postoji još jedna opravdana bojazan – to da je igla moguće zaražena HIV-om ili hepatitisom. Zbog svega toga mnoge žene izbjegavaju noćne izlaske. S obzirom na to da većina slučajeva naposljetku nije dokazana, mnogi stručnjaci govore i o svojevrsnoj moralnoj panici, odnosno društvenom fenomenu u kojem se u nekom društvu na temelju nekoliko izolovanih, preuveličanih ili na senzacionalističkih način protumačenih incidenata stvorilo ili nastoji stvoriti uvjerenje da mu prijeti smrtna opasnost.

‘Neki tvrde da je fenomen ‘bockanja iglom’ bio prisutan od početka 20. vijeka, kada su se žene zastrašivale da ne idu u bioskop. Tada su takve informacije bile objavljivane u štampanim medijima, a danas se brzinom svjetlosti objavljuju na različitim društvenim platformama’, napominje Ćelić, ali pritom naglašava da je zbog toliko prijavljenih slučajeva neophodan ozbiljan pristup temi, bez širenja masovne histerije.

Prema saznanjima ovog specijalista psihijatrije, u Hrvatskoj zasad nije zabilježen nijedan slučaj, za razliku od podmetanja droga u piće radi seksualnog iskorištavanja.

Izvor: tportal.hr