Sve o kondomu

Prezervativ ili kondom je sredstvo za kontracepciju sa najraširenijom upotrebom. Osim što štiti od neželjene trudnoće, ima veliku ulogu i u sprečavanju širenja polno prenosivih bolesti. Istorija kondoma Preteče kondoma datiraju još iz doba Egipćana. Poznato je da su koristili lanenu takninu u formi sličnoj danas kako bi se zaštitli od polno prenosivih bolesti. U […]

Prezervativ ili kondom je sredstvo za kontracepciju sa najraširenijom upotrebom. Osim što štiti od neželjene trudnoće, ima veliku ulogu i u sprečavanju širenja polno prenosivih bolesti.

Istorija kondoma

Preteče kondoma datiraju još iz doba Egipćana. Poznato je da su koristili lanenu takninu u formi sličnoj danas kako bi se zaštitli od polno prenosivih bolesti.

U XVI vijeku napravljena su prva poboljšanja kondoma tako što je lanena tkanina bila potopljena u hemijski rastvor i osušena prije upotrebe.

Kasnije, tokom XVIII vijeka pojavili su se kondomi napravljeni od životinjskih crijeva. Ipak, oni su bili poprilično skupi što je kao posljedicu imalo njihovu višekratnu upotrebu.

Prvi kondom proizveden je od gume čak 1855. godine i sama proizvodnja kondoma je od tada značajno napredovala. 1880. godine pojavili su se prvi kondomi od lateksa, slični kondomima koji su danas dostupni.

Kondomi su za sada jedini oblik zaštite od virusa kao što je HIV, kao i prenosa ostalih polno prenosivih infekcija, ali predstavljaju i odlično kontraceptivno sredstvo koje sprečava neželjenu trudnoću.

Savjeti za pravilnu upotrebu

Kondom je najsigurnije sredstvo zaštite od polnih bolesti i neželjene trudnoće, ukoliko se pravilno koristi. Danas se kondomi proizvode od lateksa i prilikom njegove upotrebe važno je provjeriti rok trajanja, da li je elektronski testiran kao i da li je oštećen.

Njegova oštećenja tokom odnosa najčešće su vezana za nepravilnu upotrebu ili nepravilno otvaranje. Zdraviša dijeli sa tobom par savjeta za pravilnu upotrebu kondoma:

o Prije same upotrebe važno je provjeriti da li je kondom oštećen tj. da li je pakovanje pocijepano ili oštećeno, zatim da li je kondom elektronski testiran i da je rok za njegovu upotrebu u redu

o Prilikom otvaranja kondoma, vodi računa da ga ne oštetiš noktima, nakitom, pirsingom ili drugim oštrim predmetima. Ne otvaraj kondom zubima. Većina kondoma na pakovanjima ima već napravljene rubove za lakše otvaranje.

o Na vrhu kondoma morate ostaviti prostora za spermu. Zbog toga većina kondoma ima rezervoar na samom vrhu. Palcem i kažiprstom uhvatite rezervoar tako da istisnete vazduh i navucite kondom do korijena erektilnog penisa ispravljajući pri tome sve nabore. Provjerite da li osjećate da kondom može lako da spadne ili vas pretjerano steže.

o Odmah nakon ejakulacije skinite kondom. Uhvatite kondom na mjesto korijena penisa i pažljivo ga svucite i odložite u kantu za smeće. Nikada nemojte bacati iskorišćen kodnom u WC šolju.

o Nikada ne koristite dva kondoma istovremeno

o Ukoliko koristite lubrikante koristite one koji su pogodni uz upotrebu kondoma

 

Polno prenosive infekcije najčešće prenose putem nezaštićenog seksualnog odnosa tj odnosa bez pravilne upotrebe kondoma. Čak u 88% slučajeva HIV se dobije putem nezaštićenog seksualnog odnosa. Dovoljan je samo JEDAN seksualni odnos bez upotrebe kondoma za prenos neke polno prenosive infekcije ili neželjenu trudnoću.

 

Ovaj članak je nastao kao dio projekta “Edukovani i zaštićeni” koji je podržan od strane Ministarstva zdravlja.