Realizovana akcija sadnje “Ozelenimo Podgoricu”

NVO CAZAS je u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, JU “Kakaricka gora“ i Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti – Glavni grad organizovala akciju sadnje na Kakarickoj gori. Zajedničkim radom zaposlenih u NVO CAZAS, Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore, JU “Kakaricka gora“ i Kancelariji za prevenciju bolesti zavisnosti – Glavni […]

NVO CAZAS je u saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine Crne Gore, JU “Kakaricka gora“ i Kancelarijom za prevenciju bolesti zavisnosti – Glavni grad organizovala akciju sadnje na Kakarickoj gori.

Zajedničkim radom zaposlenih u NVO CAZAS, Agenciji za zaštitu životne sredine Crne Gore, JU “Kakaricka gora“ i Kancelariji za prevenciju bolesti zavisnosti – Glavni grad, kao i građanki i građana Podgorice, odnosno volontera koji su se prijavili putem poziva na društvenim mrežama, područje Kakaricke gore je oplemenjeno sa oko 40 sadnica divljeg nara, breze i košćele.

Ova aktivnost se relizovala kao dio kampanje Nedelja zdravlja koja je usklađena sa globalnim sloganom povodom Svjetskog dana zdravlja „Naša planeta, naše zdravlje“. Ova akcija je inicijalno planirana za 7. april, Svjetski dan zdravlja, ali je zbog loših vremenskih prilika odložena za danas.

Imajući u vidu da podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da gotovo cjelokupna svjetska populacija (99%) udiše vazduh koji premašuje granice kvaliteta i samim tim ugrožava njihovo zdravlje ovakve jednostavne akcije predstavljaju preventivne mjere koje možemo preduzeti kako bi smanjili ekstremnu toplotu i zagađenje vazduha, a ujedno stvorili zdravije okruženje za buduće naraštaje.

Cilj ove akcije jeste da zajedno sa partnerima, ukažemo na važnost očuvanja životne sredine, jer zdrava planeta omogućava i zdravo društvo u kojem je svima, a naročito mladima, omogućeno da ostvare svoj puni potencijal.

Ovakvim akcijama želimo da podstaknemo mlade ljude da brinu o životnoj sredini, jer tako brinu o svom zdravlju ili drugim riječima, briga o prirodi je zapravo briga o nama samima.

Ovim putem želimo da se zahvalimo svima koji su doprinijeli ozelenjavanju Kakaricke gore na lijepom druženju, pozitivnoj atmosferi i doprinosu u očuvanju životne sredine.

IMG 5223 1