Prostor slobode, ljubavi i samosvjesnosti

Kako bi se shvatio koncept aseksualnosti najprije je potrebno razumjeti šta je to zapravo seksualnost.

Seksualnost, kao i razumijevanje iste, važno je zbog načina na koji se pojedinac identifikuje, osjeća, voli. Ona je najuže povezana sa načinima na koje se doživljava seksualna i romantična privlačnost, kako se ispoljavaju emocije kao i koja su to interesovanja i sklonosti pojedincu privlačna i važna pri odabiru kako seksualnog, tako i partnera za vezu ili neki drugi vid zajednice.

Seksusalnost je fluidna. To znači da se ona tokom života može mijenjati, kako boljim razumijevanjem i učenjem o sopstvenim emocijama tako i različitim periodima u životu tj samim odrastanjem. Ovo nipošto ne znači da je bilo koji oblik seksualnosti faza, naprotiv. Ovakav stav samo ide u prilog tome da je seksualnost spektar – široki prostor slobode, ljubavi i samosvjesnosti.

 

Široko je rasprostranjeno mišljenje da je aseksualnost suprotnost seksualnosti. To nije tačno. Aseksualnost, zajedno sa svim svojim karakteristikama dio je seksualnosti i takođe je spektar različitih emocija i seksualnih (ne)osjećanja.

Najjednostavnije rečeno – aseksualna osoba ne osjeća seksualnu privlačnost, drugim riječima ne osjeća potrebu da ima seksualne odnose. Aseksualci često koriste skraćenicu „Ace“ kada govore o svom seksualnom identitetu. Kao što je već rečeno, aseksualnost je dio seksualnosti što znači da aseksualci mogu biti strejt, biseksualne, homoseksualne osobe tj mogu pripadati bilo kom dijelu spektra LBTQI populacije. Kako ova činjenica ne bi zbunjivala važno je napomenuti da seksualna privlačnost nije jedina vrsta privlačnosti, te da pored iste postoje i romantična, estetska, senzualna (fizička), platonska, emocionalna privlačnost a aseksualne osobe su, u potpunosti u mogućnosti da osjećaju bilo koju od ovih privlačnosti. Ace osobe zapravo mogu s vremena na vrijeme ispoljavati i seksualnu privlačnost.

Aseksualnost nije neprirodna, nije izborna i nije znak bilo kakve bolesti. Kao što je slučaj sa cjelokupnom LGBTQI populacijom, tako je i aseksualnost potpuno prirodna i kao takva prihvaćena. Može biti trenutna ili za čitav život. Može biti apsolutna ili u određenim količinama.

 

Zastava za ovaj spektar osjećanja i seksualnog identiteta kreirana je 30. juna 2010. godine od strane AVEN (Asexual Visibility & Education Network). Na njoj se nalaze četiri boje:

crna – simbol aseksualnosti,
siva – simbol takozvane sive aseksualnosti, demiseksualnosti i drugih specifičnih oblika spektra;
bijela – simbol aloseksualnosti;
i na kraju ljubičasta – simbol zajedništva.

 

Coming out termin (izlazak iz ormara) vezan je za javno objavljivanje, govorenje o svom seksualnom identitetu, orijentaciji. Kao i za bilo koji drugi vid orijentacije, tako je i govorenje ili ne govorenje o aseksualnosti lični izbor pojedinca. Jedna od odlika skladne i zdrave veze jeste i otvoreno pričati o svom seksualnom identitetu i osjećanjima. Za ace osobe ovo može biti poseban problem jer oni uopšte ne moraju biti ni biseksualci ni homoseksualci, pa im se iz tih razloga može činiti da od partnera neće dobiti potrebnu podršku i razumijevanje. Sve su ovo razlozi da se svakodnevno edukujemo, učimo, razvijamo kako bi najprije uspjeli upoznati sebe a ona i svog partnera, prijatelja, člana porodice i kako bi bili u mogućnosti da pružimo razumijevanje i ljubav, odnosno, kako to slikovito simboliše ljubičasta boja na zastavi – zajedništvo, osjećaj da mi ili neko koga volimo nije sam.

 

Izvori:

https://advocatesforyouth.org/wp-content/uploads/2019/03/ITIMB-ACE.pdf

https://www.healthline.com/health/different-types-of-sexuality

https://www.glaad.org/amp/ace-guide-finding-your-community

https://lgbta.wikia.org/wiki/Asexual#Flag_and_Symbols

 

Autorka: Anđela Matanović

Aktivnost je dio projekta “Sloboda je u jednakosti” koji je podržan od strane Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava.