Na svaka 74 zaražena po jedan smrtni slučaj

Crna Gora je druga u regionu po broju umrlih od virusa korona, pokazuju podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema ovim podacima, u našoj državi dosad je umrlo 1.129 građana, odnosno na svaka 74 zaražena imamo po jedan smrtni slučaj. Od početka epidemije u Crnoj Gori zabilježena su 83.693 slučaja virusa korona, a broj preminulih pokazuje da je od posledica infekcije umrlo oko 1,35 odsto zaraženih.

Nekadašnji ministar zdravlja, doktor Miodrag Caro Pavličić ističe da još imamo visoku transmisiju što je dovelo do opterećenja bolnica, ali zdravstveni sistem radi sve ono što je u njihovoj mogućnosti.

“Zdravstveni sistem jako dobro izdržava sve napore, s obzirom na to da nije bila posvećena pažnja, ali i u takvom stanju odgovara na najbolji način. Što se tiče ministarstva, došlo je u jako neugodnu situaciju nakon stupanja na dužnost, jer je bilo velikog kašnjenja u nabavci vakcina, ali vidimo da se proces ubrzava i da ćemo do kraja maja vakcinisati veliki broj građana”, istakao je Paviličić.

Prema njegovim riječima, situacija jeste komplikovana, ali je slična kao i širom svijeta.

“Neki parametri jesu lošiji, ali objektivno, mi nijesmo država koja može zadržati ljude da rade od kuće na duži period. Moramo se boriti sa virusom i pratiti i poštovati odluke Vlade. Velika transmisija i incidencija je posljedica nepoštovanja mjera i nediscipline dijela građana. Od ove bolesti umiru i mlađi i stariji, tako da moramo naučiti da poštujemo preporuke. Nijesam pristalica „galame u medijima i prikupljanja političkih poena jer sistem vodi veliku bitku. Na osnovu incidence zaraženih nije iznenađujuć ovoliki broj umrlih, s obzirom na to da je objektivan broj zaraženih i veći. Često pacijenti dođu u teškom stanju, jer nisu bili pod nadzorom, ali ljekari i medicinsko osoblje nerijetko uspijevaju da dobiju i takve bitke”, ocijenio je Pavličić.

U Crnoj Gori je u poslednja 24 sata otkriveno 528 novopozitivnih slučajeva i prijavljeno još sedam smrtnih slučajeva od posledica kovida.

Laboratorije Instituta za javno zdravlje druge koje se bave dijagnostikom infekcije novog virusa korona su tokom jučerašnjeg dana završile analizu 2.175 uzoraka.

Izvor: Portal Analitika