Vjerovatno je i CG prisutan novi soj

Do kraja sedmice trebalo bi da stignu rezultati analiza iz Berlina, ali je za očekivati da je i u Crnoj Gori prisutan novi soj korona virusa, kaže epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Crne Gore dr Marija Božović.

 U Berlin je poslato 40 uzoraka korona virusa, od kojih se za 23 sumnja da je riječ o novom soju korona virusa, kazala je Božović i podsjetila da su uzorke poslali 22. januara.

“Još uvijek nijesmo dobili konačne rezultate, očekujemo ih do kraja nedjelje”, navela je Božović, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Kako kaže nije neočekivano da i u Crnoj Gori imamo novi soj korona virusa, imajući u vidu da su granice otvorene.

“Očekujemo da će vjerovatno jedan dio uzoraka, od tih 23, biti pozitivan na novi soj”, kazala je Božović.

Navela je i da je za očekivati da će IJZCG predložiti strože mjere, ako se u Crnoj Gori potvrdi novi soj korona virusa.

Podsjeća da su za sada poznata tri soja novog virusa i to su britanski, južnoafrički i brazilski i dodala da je riječ o mutacijama, te da su simptomi u svim slučajevima isti.

“Simptomi se ne razlikuju u odnosu na ono što smo da sada imali”, kaže Božović, i dodala da je jedino utvrđeno da se novi soj lakše i brže šire.

“O tome da li su smrtonosniji istraživanja su u toku pa nemamo zvaničnih podataka”, navela je Božović i dodala je negdje logično da dako se brže širi bude i više žrtava.

Dosadašnja istraživanja su, kako navodi, pokazala su da je vakcina efikasna i protiv novog soja.

“Nama se može desiti da se javi još novih varijanti virusa, na koje vakcina neće djelovati. Međutim s druge strane oni kažu da je tehnologija proizvodnje vakcina prilagodljiva i da bi se brzo mogle proizvesti nove vakcine”, navela je Božović.

Sve vakcine su bezbjedne, navodi Božović i kaže da će prva primiti vakcinu bez obzira na proizvođača.

Kazala je i da ne bi preporučila da se kući koriste brzi testovi, koji se mogu kupiti u apotekama, jer postoji opasnost od velikog broja lažno negativnih testova.

“Tu je vjerovatno potrebna veća koncentracija virusa, samim tim nismo sigurni da će u toj pljuvački biti dovoljna koncentracija, pa samim tim nismo sigurni u pouzdanost testova”, navela je Božović.

Izvor: RTCG portal