Veći priliv onkoloških pacijenata u odmakloj fazi

Zbog epidemije kovida jedan broj građana, u strahu od infekcije, minule godine odgađao je odlazak ljekaru. Zbog toga, a i zbog manje dostupnosti specijalističkih i subspecijalističkih pregleda i dijagnostike, već je početkom godine primijećen porast broja pacijenata koji se javljaju u odmakloj fazi bolesti, a u narednom periodu očekuje se još veći priliv, kazala je za Radio Crne Gore direktorka Instituta za onkologiju Sanja Lekić.

 “Ako bismo zaokružili 2020. godinu imamo značajno manju frekfencu na određenim konzilijumima što se tiče novih pacijenata, kao što je, na primjer konzilijum za ginekološku regiju, ORL konzilijum, dojka. Krajem prethodne godine I početkom ove primjećujemo da imamo priliv pacijentkinja koje su u odmakloj fazi bolesti. Posebno na ginekološku regiju smo stavili akcenat”, kaže Lekić.

I SZO i Evropsko udruženje onkologa, prema njenim riječima, imaju sumorna predviđanja.

“Da ćemo veoma brzo vidjeti da će za 50 odsto biti priliv pacijenata sa malignom bolešću koji se javljaju u odmakloj fazi bolesti, a samim tim znamo da ćemo imati I lošije ishode liječenja”,kaže doktorka.

Prema posljednjim podacima iz Registra za rak Instituta za javno zdravlje iz 2013. u našoj zemlji godišnje se zabilježi do 2000 novih slučajeva raka, a premine između 800 i 1000 osoba.

Iako su onkološki pacijenti osjetljiva populacija, ipak se dosta dobro oporavljaju od kovida.

“Veoma malo je bilo komplikacija, mali broj smrtnih ishoda. Za onaj dio pacijenata koji je bio hospitalizovan na našoj klinici primijetili smo da se dobro oporavljaju I otpuštaju kući bez posljedica. Nakon toga nastavljaju svoje onkološko liječenje”, dodaje ona.

Doktorka Lekić ističe da su pacijenti sa malignim bolestima veoma disciplinovani I da se dosljedno pridržavaju propisanih mjera. Poručuje I da ne odlažu odlazak kod ljekara zbog straha od infekcije virusom korona.

Prema posljednjim podacima iz Registra za rak Instituta za javno zdravlje iz 2013. u našoj zemlji godišnje se zabilježi do 2000 novih slučajeva raka, a premine između 800 i 1000 osoba.

Izvor: RTCG portal