Vakcinacija protiv koronavirusa u CG: Mogla bi da traje i 36 mjeseci

Vakcinu bi među prvima trebalo da prime 1.066 osoba u staračkim domovima i ustanovama za hroničnu njegu

Vakcine će u Crnoj Gori prvo primiti 20 odsto stanovništva iz najugroženijih grupa i zaposleni u službama čiji je rad neophodan za nesmetan rad države, ostatak populacije mlađe životne dobi i bez hroničnih zdravstvenih problema mogao bi da se vakciniše i nakon 36 mjeseci.

U Nacionalnoj strategiji za uvođenje, distribuciju i primjenu kovid-19 vakcina piše da se kratkoročne budžetske potrebe odnose na potrebu imunizacije 20 odsto populacije, što je makar kada se radi o vakcinama pokriveno kroz COVAX mehanizam.

“Srednjeročne budžetske potrebe treba da budu fokusirane najmanje na period od 36 mjeseci, tokom kojih će se nastaviti vakcinacija ostatka populacije (preko inicijalnih 20 odsto)”, navodi se u strategiji koju je u četvrtak usvojila Vlada.

Prema dokumentu, procjena je da u Crnoj Gori 1.380 medicinara radi na poslovima najvećeg rizika kada je riječ o infekciji koronavirusa.

Starijih od 85 godina u Crnoj Gori je 8.051, dok je ukupan broj osoba iznad 50 godina starosti oko 219.000.

U strategiji se navodi da će specifične uzrasne skupine koje će biti prioritet za vakcinaciju definisati Nacionalno tijelo za imunizaciju (NITAG), kao i da će starosne grupe da budu definisane u zavisnosti od rizika obolijevanja i umiranja.

Prema ranijim najavama, vakcinu bi trebalo prvo da primi i 1.066 osoba u staračkim domovima i ustanovama za dugotrajnu njegu.

Procjena nadležnih je da u Crnoj Gori živi između 35.000 i 65.000 osoba koje imaju kardiovaskularne bolesti, hronične bolesti disajnih puteva, šećernu bolest… a koje su takođe među prioritetima za vakcinaciju.

U takozvanim vitalnim službama, kao što su vaspitno-obrazovne ustanove, policija, vojska, Skupština, institucija Predsjednika države, Vlada, vatrogasne i inspekcijske službe zaposleno je oko 37.500 osoba koje bi takođe trebalo da budu vakcinisane među prvima…

Izvor: Portal Vijesti