Prvo Fajzerova, pa kineska i ruska vakcina

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović kazala je da je namjera zdravstvenih vlasti da vakcinacija stanovništva protiv koronavirusa u Crnoj Gori počne Fajzerovom vakcinom, a da se nastavi sa kineskim i ruskim cjepivom.

Gostujući u Jutarnjem programu TVCG, kazala je da je plan da vakcinacija u Crnoj Gori počne sa Fajzerovom vakcinom, ali da žele da istovremeno brzo počne vakcinacija kineskom i ruskom vakcinom.

“Želimo da građani ne budu u mogućnosti da se vakcinišu samo sa jednom vakcinom, nego da obezbijedimo različite vakcine koje su jednako dobre i bezbjedne”, istakla je Borovinić-Bojović.

Ministarka kaže da ću potpisani ugovori sa ruskom Sputnjik V vakcinom, koje će gotovo istovremeno stići u Crnu Goru sa kineskom.

Komentarišući posljednje mjere, zbog kojih je dio javnosti izrazio negodovanje, ministarka kaže da se uvijek vodi računa o svemu, te da se mjere ne donose da bi bilo ko bio oštećen.

Apelovala je na ugostitelje da veoma vode računa o poštovanju mjera, jer imaju prijave da se mjere ni u ovom trenutku ne poštuju kako bi trebalo, posebno na skijalištima. Kaže da se nada da će se u skorije vrijeme regulisati situacija u korist muzičara.

Epidemija pod kontrolom

Govoreći o epidemiološkoj situaciji, ministarka kaže da je ona stabilna i pod kontrolom. Ona je istakla da je popunjenost bolničkih kapaciteta sa intenzivnim jedinicama na teritoriji države u ovom momentu 44 odsto.

Nije mogla da kaže da li će mjere biti ublažene, jer je neophodno sumarno analizirati situaciju u zemlji.

Kad su u pitanju mjere koje su na snazi, Borovinić-Bojović je kazala da smo svi svjedoci dešavanja u proteklom periodu, te kako su se mjere tome prilagošavale.

“Kakve god mjere da donesemo, one ne mogu dati odgovarajuće dobre rezultate ako nemamo adekvatno njihovo poštovanje. Krucijalne su osnovne mjere koje izgledaju banalno, a to su maska, pranje ruku i distanca”, istakla je Borovinić-Bojović.

Podsjećamo, juče je saopšteno kako će Crna Gora krajem januara dobiti dovoljne količine kineske Sinofarmove vakcine protiv koronavirusa.

Izvor: Portal RTCG