Škotska: Zakonom svim ženama obezbjeđeni besplatni ulošci

Škotska premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru je napisala kako je jako ponosna što je donesen ovaj zakon koji je vrlo bitan za sve djevojke i žene

Škotska je postala prva država na svijetu koja je tampone i uloške učinila dostupnima svima koji ih trebaju, nakon što je u utorak u Parlamentu jednoglasno donesena ova mjera, piše New York Times. Ovim potezom su stali na kraj lošim okolnostima u kojima se nađu najsiromašniji koji ne mogu sebi da priušte higijenske proizvode potrebne za vrijeme menstruacije.

Škotska premijerka Nicola Sturgeon na Twitteru je napisala kako je jako ponosna što je donesen ovaj zakon koji je vrlo bitan za sve djevojke i žene.

Nacrt zakona prvobitno je dobio odobrenje u Parlamentu u februaru ove godine, ali glasanjem u utorak, ovaj zakon je konačno usvojen, i to jednoglasno. Škotska je ušla u istoriju još prije dvije godine kad je učenicama i studentkinjama omogućila besplatne uloške i tampone, a Vels i Engleska prošle godine su krenuli sa sličnim programima.

Monica Lennon, poslanica koja je podnijela nacrt predloga zakona, zahvalila je svima koji su bili ključni za njegovo usvajanje i dodala da su zajedničkim trudom i zalaganjem ostvarili uspjeh. Kako je Guardian ranije pisao, svake godine hiljade studentkinja preskaču nastavu tokom menstruacije jer nemaju pristup ulošcima i tamponima, a prema istraživanju koje je proveo Always, petina studentkinja i učenica u uzrastu od 16. do 24. godina ode iz škole ranije ili uopšte ne dođe na nastavu zbog nemogućnosti kupovine higijenskih proizvoda.

Takođe, potresan je i podatak koji donosi istraživanje organizacije Women for Independence, prema kojem svaka peta žena u Škotskoj ne može da priušti potrebne uloške ili tampone, a umjesto njih koriste čarape, staru odjeću, toalet papir ili novine, što može dovesti do zdravstvenih, ali i psihičkih problema poput depresije i anksioznosti. Pored toga što higijenske proizvode čini dostupnima, ovaj zakon pomaže smanjenju stigme vezane za menstraulne tegobe.

U Crnoj Gori se za uloške i druge stvari potrebne tokom menstruacije, naplaćuje standardna poreska stopa od 21 odsto.

Izvor: Portal Vijesti