Vakcinacija protiv gripa se privodi kraju, nabaviće se još doza

Vakcinacija protiv sezonskog gripa privodi se kraju, a u Podgorici se na imunizaciju odazvalo 100 odsto građana, kazao je Dnevnim novinama direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić.

On je istakao i da je nadležnoj instituciji upućen zahtjev za nabavku dodatne količine vakcina protiv sezonskog gripa.

“Vakcinacija protiv sezonskog gripa se privodi kraju, a na nivou Podgorice se odazvalo 100 odsto građana. Slična je situacija i u drugim gradovima Crne Gore. Mi smo već uputili zahtjev zdravstvenoj ustanovi Apoteke Crne Gore Montefarm za nabavku dodatnih doza vakcina”, kazao je Kavarić.

Podsjećamo, Montefarm je prilikom posljednje isporuke zdravstvenim ustanovama dostavio 31.000 doza vakcina protiv gripa, što je 40 odsto više nego prošle godine.

Vakcinacija se prethodnih dana obavljala u ustanovama primarne zdravstvene zaštite uz prethodno zakazivanje, a ciljna grupa su bili građani stariji od 65 godina, hronični bolesnici, uključujući i djecu hronične bolesnike, te zdravstveni radnici.

Kada je riječ o brzim antigen testovima na novi korona virus koji su protekle sedmice počeli da se primjenjuju u domovima zdravlja, Kavarić je kazao da se u DZ Podgorica dnevno uradi oko 120 do 150 testova.

“Procedura je jasna, brzi testovi se rade isključivo po uputu izabranog ljekara i oni su besplatni za sve”, rekao je Kavarić.

On je ranije pojasnio da će ovi testovi umnogome pomoći ljekaru da donese odluku o daljem liječenju.

Izvor: CDM