Cink je važan za imunitet: Evo u kojim namirnicama se nalazi

Cink doprinosi razvoju ćelija koje su zadužene za odbranu tijela od toksina ili njemu stranih supstanci. “Ukoliko cinka nema u dovoljnoj mjeri, stradaće imunitet i bićete podložniji bolestima”, kaže nutricionista Ejmi Gorin

Iako neke ozbiljne naučne studije govore da je imunitet suviše složen sistem da bi se na njega moglo lako uticati, rezultati drugih istraživanja, koja govore o dobrom djelovanju pojedinih supstanci na imunitet, naročito u vrijeme pandemije, u fokusu su onima koji se vode krilaticom – dužan je čovjek da učini što je do njega.

Mineral o kojem se, u tom smislu, puno govori je cink. Njega naše tijelo nema sposobnost da proizvodi, pa ni da ga deponuje. Zbog toga ga je neophodno unositi u organizam putem ishrane.

“U borbi protiv virusa korone za jačanje imuniteta najvažniji su Vitamin C i cink. Treba ga piti 1000 mg dnevno sa tabletom cinka od 50 mg”, rekao je ovoga ljeta gostujući u “Bojama jutra” na tv Vijesti magistar farmacije Pavle Jurlina. Po njegovim riječima “vitamin C i cink treba da se piju doživotno”.

Iako možda ne znate mnogo o njegovoj važnosti za organizam, cink je neophodan našem tijelu. Ne samo što ima ključnu ulogu u jačanju našeg imunološkog sistema, on je važan i u zarastanju rana i sintezu proteina. Cink je često zanemareni saveznik zdravlja, pa bi ga baš zato trebalo što češće imati u ishrani, piše ljepotai zdravlje.rs.

Kako prenosi više medija, istraživanje iz 2015. pokazalo je da korišćenje cinka skraćuje trajanje i ublažava ozbiljnost prehlade. Evo kako dolazi do toga: cink doprinosi razvoju ćelija koje su zadužene za odbranu tijela od toksina ili njemu stranih supstanci. “Ukoliko cinka nema u dovoljnoj mjeri, stradaće imunitet i bićete podložniji bolestima”, kaže nutricionista Ejmi Gorin.

Na sreću, našem tijelu nije potrebna velika količina ovog minerala. Vegetarijanci i vegani treba posebno da obrate pažnju na količinu cinka koju unose. Apsorpcija minerala teža je iz biljnih namirnica nego iz životinjskih izvora, pa postoji velike šanse da kod njih cink bude deficitaran.

Najveću količinu cinka od svih namirnica imaju ostrige. One nijesu tipične u ishrani ljudi s našeg podneblja, mnogo su dostupnije sjemenke bundeve koje obiluju cinkom, a mogu se dodati u razna jela.

Ovas je žitarica koja je svima pristupačna, ukusna i hranljiva. Pored velike količine vlakana, ona sadrži i cink. Koristi se obično kao ovsena kaša.

Poznato je da ne treba pretjerivati s konzumacijom crvenog mesa, ali govedina treba da se povremeno nađe na trpezi. Pored ostalih minerala, ona sadrži i cink.

Pasulj i mahunarke su jedan od izvora cinka među biljnim namirnicama. Jedući ih, pored cinka unijećete i vlakna i proteine. Pripremite leblebije i količina cinka u organizmu će biti veća.

Indijski orah može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i povećanju nivoa zdravog holesterola. On sadrži cink, kao i tzv. dobre, nezasićene masti.

Izvor: Portal Vijesti