Vitiligo – vidljiva različitost nepoznatog porijekla

Vitiligo ili leukodermija je hronično stečeno oboljenje kože i javlja se u vidu glatkih, bijelih tragova na različitim djelovima tijela. U pitanju je najčešća bolest stečene depigmentacija koja obuhvata 5% svjetske populacije, bez obzira na pol ili broj godina.

Vitiligo se najčešće prvi put javlja u djetinjstvu, uz različite promjene na koži koje obično započinju na licu, iznad zglobova prstiju, na laktovima, koljenima i slično. Za vitiligo važi da je nepotpuno istraženo oboljenje, ali i da ima genetske predispozicije, pa je tako u 30% slučajeva u pitanju nasljedna bolest. Pretpostavlja se da dolazi od razaranja menocita, odnosno ćelija koje proizvode kožni pigment melanin, međutim, još uvijek nijesu utvrđeni tačni uzroci ove pojave. O tome kako se tretira ova bolest, na koji način se liječi i u kojoj mjeri utiče na život čovjeka, razgovarali smo sa sugrađankom Željkom Babović, koja je prve znake vitiliga dobila u svojoj 16. godini.

Kako kaže Željka, najprije je uočila kružić izmijenjene kože kod palca desne ruke, a nakon otprilike šest godina su postojali i veći tragovi promjena na raznim djelovima tijela. Iako bismo pomislili da takve promjene na osjetljivoj koži čovjeka zahtijevaju poseban tretman, Željka ističe da djelove zahvaćene vitiligom tretira uobičajeno, bez obzira na depigmentaciju.

“Kada sam tek dobila dijagnozu i saznala o čemu je riječ, dermatolozi su mi prepisivali kreme koje usporavaju širenje flekica, tj gubljenje pigmenta, što sam koristila otprilike pola godine i prestala, jer nije bilo potrebe za tim. Jedino što ljeti moram da koristim SPF 50 i da se umjereno izlažem suncu”, kaže Željka. Ona dodaje da od dermatologa obično dobija savjete o tome kako treba da čuva kožu i da se pretjerano ne izlaže suncu, što se, kako napominje, preporučuje svima kao sistem zaštite kože.
U istraživanju koje je sproveo Engleski žurnal o medicini, od ukupno 656 ispitanika njih 219 je imalo samo vitiligo, 70 je imalo vitiligo udružen sa autoimunom bolesti štitne žlijezde, a 60 ispitanika je imalo ovu i ostale autoimune bolesti. “Meni se vitiligo pojavio kao posljedica problema sa štitnom žlijezdom, koji sam tada otkrila da imam, pa je glavni fokus bio na rješavaju tog problema, jer je vitiligo veoma bezazlen kao takav”, kazala je Željka i dodala da su joj na početku dermatolozi preporučivali kreme za usporavanje gubljenja pigmenta, međutim, budući da se vitiligo ne liječi, to je bilo sve što je preduzimala povodom njega.

Naša sagovornica ističe da vitiligo sam po sebi nije posebno uticao na njenu ishranu, ali da je problem sa štitnom žlijezdom bio taj koji ju je opomenuo da pazi na ishranu, zbog čega se trudi da redovno unosi potrebne minerale i vitamine. “U pitanju su svakodnevne preporuke nutricionista, trudim se da redovno unosim vitamine i minerale, a sve to naravno pozitivno utiče na moju kožu”, kaže Željka. Iako postoje brojni načini da se djelovi oboljele kože “kamufliraju” ili prekriju upotrebom šminke i različitih kozmetičkih preparata, Željka ističe da nije neko ko inače koristi šminku ili kreme, pa ni u svrhu prikrivanja znakova vitiliga.

“Kako nijesam neko ko koristi šminku ili kreme, sem pantenol kremu koja mi odgovara i hidrira kožu lica, nemam neke posebne restrikcije što se kozmetike tiče i ne moram da se mučim sa čitanjem silnih deklaracija proizvoda”, dodaje Željka. Ona ističe da se medicina ne bavi naročito vitiligom, zbog čega nije čula za tablete ili kreme koje se u apoteci mogu kupiti baš za vitiligo. Željka objašnjava da se vitiligo širi u zavisnosti od stanja organizma i životnih navika, zbog čega se kod svakoga to odvija različitom brzinom, međutim, kako kaže, širenje je neizbježno.

“Ja sam prvo imala „mali kružić” na desnoj šaci, a sada je to fleka koja zauzima četvrtinu šake. Sem toga, imam vitiligo oko očiju, kod uha, na laktovima, na kukovima, nogama. Sjećam se da sam imala flekice oko usana, ali su se one povukle u jednom momentu i više ih nemam, tako da se i to dešava, dok mi se na ostalim djelovima šire i nastaju nove fleke”, kazala je ona.

Željka ističe da se raspitivala o načinima na koje se vitiligo može u potpunosti ukloniti, međutim, u pitanju je radoznalost, jer nikada nije probala nijednu od opcija, a kaže da za sada to i ne želi. “Čula sam da postoje razni prirodni ,,ljekovi” da se vrati pigment nekom dijelu kože i znam ljude kojima su različite stvari pomogle, tako da vjerujem da postoji način za one koji to žele. Nikad mi vitiligo nije smetao, više sam se brinula o zdravlju organizma iznutra, pa mi izgled nikad nije bio bitan u toj mjeri. Naravno da želim i postižem da izgledam njegovano i zdravo, ali mi je najvažnije da je moj organizam zdrav i njegovan iznutra, tako da se ne opterećujem vitiligom”, kazala je ona. Ono o čemu je, kako dodaje, najviše slušala jesu različite vrste čajeva, biljne kreme ili prirodna ulja koja pomažu da se koži vrati pigment.

Željka napominje da je vitiligo dobila zbog drugih zdravstvenih problema, zbog čega o njemu nikada nije razmišljala kao o realnom problemu, već je fokus bio na drugim, bitnijim stvarima. “Vitiligo mi zaista nikada nije smetao, niti sam se opterećivala zbog njega ili ga prikrivala šminkom. Uglavnom sam dobijala pitanja ili komentare poput „što si tako blijeda oko očiju; kakvi su ti to krugovi oko očiju; koliki su ti podočnjaci (jer su zaista kao dva kruga oko očiju); kako su ti čudne oči; što se ne šminkaš da pokriješ to?“, međutim, Željka napominje da nikada nije dobila nijedan uvredljivi komentar na račun svog izgleda, ili barem nikada nije shvatala slične komentare kao zlonamjerne ili pogrešne.

“Neki od navedenih su prilično glupi i nepotrebni, ali nijesu izrečeni kao poruga. Ljude uglavnom zanima šta je to, ponekad neko prokomentariše da je čudno i neobično ili simpatično i slatko, raspituju se kad sam dobila, da li se liječim i tome slično, uglavnom su samo radoznali. Iskreno, meni nikad nije smetalo kako izgledam, pa moguće da me to štitilo od shvatanja nečega kao uvrede”, dodaje ona i ističe da je dobijala mnoge riječi pohvale samopouzdanju koje ima i primjeru koji predstavlja. “Takve pozivitne komentare sam počela dobijati naročito nakon učešća i fotografisanja u okviru predivne kampanje ,,Normalizujmo normalna tijela”. Imam samopouzdanje i to je određena moć, pogotovo kad se po bilo čemu razlikujete od drugih. Smatram da su naše ,,nesavršenosti” upravo ono što nas čini posebnim. Uz to, moje samopouzdanje igra veliku ulogu jer ni ne dozvoljavam da bilo kakvi pogledi ili pitanja utiču na moj unutrašnji mir i slobodu da izgledam kako god ja hoću”, poručuje Željka.

Ona napominje da nikada neće biti dovoljno naglašen uticaj stresa na tijelo. „ Moj problem sa štitnom žlijezdom je počeo kao posljedica stresa, a uz to sam kasnije dobila i vitiligo. Primijetila sam da su mi se u pojedinim stresnim periodima pojavljivale nove fleke koje su se dosta brže širile nego što bi inače. Tako da je to još jedan dokaz koliko je stres loš po naš organizam čak i kada nemamo neki problem, a naročito kad već imamo bilo kakav zdravstveni problem”, objašnjava Željka i svima upućuje iskren savjet: “Svako treba da nađe svoj način da izbjegne stres i da se izbori sa njim, jer jednom kada se naruši zdravlje – nema nazad”.

Što se spoljašnjih i okom vidljivih ,,nesavršenosti” tiče, Željka ističe da smatra da ljudi treba toliko da vole sebe da ih ne dotiču pogledi i komentari drugih, “jer svako ima pravo da bude šta god želi i izgleda kako god želi – širimo ljubav”, poručuje ona.

Autorka: Nikolina Tomović