Saopštenje za javnost Opštinskog tima za zaštitu i spašavanje

Epidemiološka situacija u Bijelom Polju je izuzetno zabrinjavajuća, a trenutno je u našoj opštini registrovano 315 sugrađana koji su pozitivni na COVID-19.

Takođe, juče je preminulo četvoro pacijenata koji su liječeni u Opštoj bolnici u našem gradu, što je još jedan dodatni razlog za zabrinutost.

Opštinski tim za zaštitu i spašavanje izjavljuje iskreno saučešće porodicama preminulih.

Uzrok velikog širenja koronavirusa je između ostalog i velikom broju lica koja svakodnevno obolijevaju i koji su nosioci simptoma Covid – 19 virusa, kao i njihovi direktni kontakti koji se ne jave epidemiološkoj službi izbjegavajući na taj nacin mehanizam kontrole.

Apelujemo na sve naše sugrađane koji imaju simptome infekcije da ostanu u svojim kućama i da se jave COVID ambulanti Doma zdravlja na broj 069/333-128, gdje će dobiti instrukcije po kojima trebaju postupati.

Jedini način uticaja na smanjenje epidemije ogleda se u striktnom poštovanju propisanih preporuka i mjera koje imaju za cilj sprečavanje daljeg širenja zarazne bolesti i velika je odgovornost na svakog našeg sugrađanina pojedinačno da u situaciji visoko izražene opasnosti striktno poštuje iste.

Po sadašnjem presjeku stanja i stopi KI Bijelo Polje je na pragu ulaska u restriktivnu – narandžastu zonu. Ukoliko se tendencija rasta novozaraženih nastavi dosadašnjom dinamikom od ponedeljka ćemo imati restriktivnije mjere.

Maska distanca i pojačana higijena su najefikasniji mehanizam zaštite i treba da postanu normalan obrazac ponašanja, dok je rizik od zaraze na visokom nivou.

Pokažimo odgovornost, smanjimo širenje zaraze.