Nagrada naučnicima koji su otkrili vrstu hepetitisa C

Ovogodišnja Nobelova nagrada za medicinu dodijeljena je Harviju Alteru, Majklu Hjutonu i Čarlsu Rajsu, trojici naučnika koji su identifikovali novu vrstu virusa – hepatitis C.

Njihova otkrića su dovela do novog nivoa u borbi protiv virusa koji se prenose krvlju. Prije njihovog rada, otkriće virusa hepatitisa A i B bilo je presudan korak napred, ali većina slučajeva hepatitisa prenosivih kroz krv ostala je neobjašnjiva, piše na zvaničnom sajtu Nobelove nagrade.

U pitanju je prekretnica u borbi protiv virusnih bolesti. Zahvaljujući njihovom otkriću, sada su dostupni visoko osjetljivi testovi krvi na virus koji su, zapravo, eliminisali posttransfuzijski hepatitis u mnogim djelovima svijeta, u velikoj mjeri poboljšavajući globalno zdravlje.

Njihovo otkriće takođe je omogućilo brzi razvoj antivirusnih ljekova usmjerenih protiv hepatitisa C. Po prvi put u istoriji bolest se sada može izliječiti, podižući nade za iskorenjivanje virusa hepatitisa C u svjetskoj populaciji.

Da bi se postigao ovaj cilj, biće potrebni međunarodni napori koji omogućavaju testiranje krvi i omogućavanje dostupnosti antivirusnih ljekova širom svijeta.

Izvor: RTCG Portal