Javni toaleti: Kako se sačuvati od virusa i bakterija

Trebalo bi ih izbjegavati što je više moguće, ali ako vas situacija prisili da ih koristite držite se ovih uputstava

Poznato je da su javni toaleti mjesta s puno bakterija i da u njima vrlo lako možete pokupiti neku infekciju, a u vrijeme pandemije još je važnije voditi računa o zaštiti i kloniti se mjesta za koja znamo da su izvor zaraze. Ipak, neke situacije nas natjeraju da se koristimo toaletima po šoping centrima, kafićima i sličnim mjestima. Tada se sjetite ovih uputstava i zaštitite se, prenosi Health.

Fizička udaljenost

Iako vam je možda već dosta slušanja o ovoj mjeri, ona je izuzetno bitna. Držite se barem nekoliko metara dalje od drugih ljudi, a ako ne možete, prekrijte usta i nos maskom. Ako toalet nije toliko velik, nastojte da ga ne koristite dok je velika gužva.

Površine dirajte s maramicom u ruci

Teško je izbjeći dodirivanje nekih površina, od kvake na vratima do slavina, ili kutije za toaletni papir. No pripremite dovoljno maramica, kako biste ih mogli lako uzeti u ruku i tako dirati sve te površine s maramicom u ruci. Kad završite s korištenjem tih prostora, odmah ih bacite u koš i dobro operite ruke. Što manje vremena provodite unutra

Što duže ostanete u toaletu, to je veća vjerojatnoća da se zarazite, kaže Anne Rimoin, profesorica epidemiologije na UCLA Fielding školi javnog zdravlja. Obavite nuždu, dobro operite ruke i izađite napolje. Ne razgovarajte s prijateljima unutra, ne popravljajte šminku ni frizuru ako baš ne morate.

Nosite masku

Samo se sjetite da voda iz toaleta može ‘putovati’ i do tri metra okolo, a prepuna je bakterija i virusa. Nešto od tih sitnih čestica dospije i na naše lice, sigurno. Nosite masku sve vrijeme dok ste u toaletu. Ne koristite sušače za ruke

Kad završite s pranjem ruku, osušite ih im ubrusom ili maramicom, umjesto sušilicom za vazduh, savjetuju stručnjaci. Istraživanja pokazuju da se iz sušača za ruke mogu širiti bakterije, i to oko 15 metara okolo pa je bolje obrisati ruke papirom. Nakon što osušite ruke nemojte odmah bacati papir. Umjesto toga, s njim u ruci otvorite kvaku na vratima, kako biste izašli iz toaleta čistih ruku, pa ga tek onda bacite.