Obećavaju poštovanje naučnih kriterijuma za vakcine

Direktori devet kompanija koje razvijaju vakcine protiv korona virusa, obavezali su se danas da će poštovati najviše naučne kriterijume kao odgovor na zabrinutost u SAD zbog mogućih pritisaka predsednika Donalda Trampa da vakcina bude odobrena prije novembarskih izbora

“Mi, dolje potpisane biofarmaceutske kompanije, želimo da ponovimo našu stalnu posvećenost razvoju i testiranju potencijalnih vakcina protiv Kovid-19 u skladu sa visokim etičkim standardima i rigoroznim naučnim principima”, piše u zajedničkoj izjavi koju su potpisali generalni direktori kompanija AstraZeneka (AstraZeneca), BioNTek (BioNTech), GlaksoSmitKlajn (GlaxoSmithKline), Džonson&Džonson (Johnson & Johnson), Merk Šarp&Dom (Merck Sharp & Dohme), Moderna, Novavaks (Novavax), Fajzer (Pfizer) i Sanofi.

Kompanije su se posebno obavezale da će “podnijeti zahtjev za odobrenje ili hitno odobrenje tek nakon što se pokaže da je vakcina bezbjedna i efikasna u okviru treće faze kliničkog ispitivanja, koja je osmišljena i sprovedena u cilju ispunjavanja uslova koje su postavila regulatorna tijela poput FDA”, američka agencija za ljekove.

Upravo FDA izaziva zabrinutost stručnjaka i bivših zdravstvenih zvaničnika SAD, nakon što je i pored nedovoljnih dokaza odobrila dva tretmana protiv Kovid-19, hidroksihlorokin (odobrenje je naknadno povučeno) i krvnu plazmu oporavljenih pacijenata, oba tretmana koja je promovisao Donald Tramp.

Kandidat demokrata na predsjedničkim izborima u SAD Džo Bajden posljednjih dana optužuje Trampa da “podriva povjerenje javnosti” tako što redovno pominje mogućnost pronalaženja vakcine prije predsjedničkih izbora 3. novembra.

Direktor FDA je garantovao naučni proces za procjenu efikasnosti vakcine.

U SAD nezavisni odbori stručnjaka nadgledaju klinička ispitivanja, koja su u toj zemlji poodmakla za vakcine Moderne i Fajzera, koje zdravstvene vlasti žele da distribuiraju do 1. novembra. FDA teoretski zavisi od tih nezavisnih odbora i od proizvođača vakcina koji moraju sami da podnesu zahtjev za odobrenje.

Rezultati kliničkih ispitivanja bi trebalo da budu poznati tek posljednja dva mjeseca ove godine, ocijenio je direktor Nacionalnog instituta za infektivne bolesti Entoni Fauči.

“Veoma je malo vjerovatno, ali ne i nemoguće” da ispitivanja daju rezultate prije izbora, rekao je radiju NPR šef operacija Bijele kuće za proizvodnju vakcina Monsef Slaui.