Visok skok inficiranih, situacija veoma ozbiljna

Načelnica Odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Institutu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica saopštila je, u Jutarnjem programu TVCG, da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna, da je visoka lokalna transmisija, te pozvala građane da poštuju mjere koje mogu suzbiti širenje koronavirusa.

 “Povećanje broja nije neočekivano, ovo sadašnje stanje pokazuje naše ponašanje od prije 10 do 15 dana. Naše kolege su nam kazale da se građani slabašno pridržavaju mjera, i to se sada pokazuje,” navela je ona.

Već je došlo do povećanja broja inficiranih, ističe ona, a tako će biti i ubuduće, jer posljedice sadašnjeg ponašanja se očekuju za dvije sedmice.

Medenica kaže da se sedam mjeseci govori o mjerama prevencije, te da te preporučene mjere treba i poštovati.

“Malo je to, ali efikasno oružje, i daje velike rezultate i kod nas i u svijetu. Nema vakcine još i to je jedina mjera,” navela je ona.

Ona kaže da su epidemiolozi u Crnoj Gori primijetili da je evidentan problem prijavljivanje kontakata, a to je, kaže ona, jedna od osnovnih mjera suzbijanja koronavirusa, ali to je i lična odgovornost.

“Vidjeli smo da imamo povećanje broja registrovanih slučajeva, svuda je lokalna transmisija široko rasprostranjena,” istakla je ona.

Kada je posrijedi početak školske godine, za sada ostaju na snazi iste preporuke, kazala je ona.

Ako dođe do preklapanja sezonskog i koronavirusa, Medenica kaže da na to svi treba da budu spremni.

“Sam grip je nepredvidiv, od oktobra do aprila, i mi pratimo sve, ali on se može javiti u bilo koje doba. Preklapanje može da se desi, ali protiv gripa imamo vakcinu, a za koronavirus još ne,” navela je ona.

Izvor: RTCG