Broj zaraženih blizu četiri miliona

Broj zaraženih korona virusom u Indiji porastao je za dodatnih 83.341 i ta zemlja je sa više od 3,9 miliona inficiranih blizu ukupnom broju Brazila, drugom na svijetu.

Brazil je potvrdio više od četiri miliona infekcija, dok Sjedinjene Države imaju više od 6,1 miliona zaraženih ljudi, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Indijsko ministarstvo zdravlja prijavilo je danas 1.096 smrtnih slučajeva u protekla 24 sata, pa je ukupan broj umrlih od početka izbijanja pandemije 68.472.

Indijska stopa smrtnosti od 1,75 odsto znatno je ispod globalnog prosjeka od 3,3 odsto, saopštilo je ministarstvo. Stručnjaci su istraživali da li su neke indijske države umanjile broj smrtnih slučajeva.

U Indiji je samo u avgustu registrovano skoro dva miliona slučajeva korona virusa. Pune, Mumbaj, Nju Delhi i Čenaj su najteže pogođeni gradovi, ali nova žarišta i dalje dovode do povećanja broja oboljelih u ruralnim oblastima.

U zemlji sa 1,4 milijarde ljudi, samo ona mjesta koja su najviše pogođena virusom ostaju zaključana.

Na pijacama i drugim javnim prostorima su ogromne gužve, a mjere poput maski i socijalnog distanciranja se uglavnom ne primjenjuju.

Opravdavajući ukidanje ograničenja zaključavanja uprkos porastu infekcija, ministar zdravlja je rekao da su povećani kapaciteti za testiranje.

“Iako su životi važni, životni resursi su podjednako važni”, rekao je on.

Indijska ekonomija je pala za 23,9 odsto u tromjesečju od aprila do juna, što je njen najveći pad u najmanje 24 godine.