Srce može prebrzo da stari: Vi sami možete da to spriječite

Odrasli koji spavaju premalo ili previše izloženiji su većem riziku od srčanog ili moždanog udara. To se možda najbolje vidi po tome što im je ‘srce starije od njih samih’

U opsežnoj američkoj studiji ustanovljeno je da osobe koje noću spavaju sedam sati imaju 3,7 godina mlađe srce od svojoh stvarnih godina, a oni koji spavaju šest ili osam sati imaju 4,5 godine starije srce nego što bi po kalendaru trebalo da bude kalendarski trebalo biti.

Ne valja ni malo ni previše

Najveći je rizik kod ljudi koji spavaju pet ili manje sati, njihovo srce je ‘starije’ od njih pet godina.

“Duža razdoblja s nedovoljno sna imaju negativne učinke na više tjelesnih sistema, uključujući kardiovaskularni. Analize su pokazale značajnu vezu između trajanja sna i rizika od srčanih oboljenja, poput visokog pritiska, dijabetesa, visokog holesterola i gojaznosti”, rekao je glavni autor studije Quanhe Yang, viši naučnik Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti.

Srčana starost definiše se kao predviđena starost kardiovaskularnog sistema neke osobe zasnovana na faktorima rizika. U nauku je uvedena 2008. godine.

“Razlika između procijenjene starosti srca i bioloških godina neke osobe naziva se ‘prekoračenjem srčanih godina’ i što je ono veće, veći je rizik od razvoja bolesti srca “, kaže Yang.

Na primjer, ako 40-godišnji muškarac, na osnovu njegovih faktora rizika, ima procijenjenu starost srca od 44 godine, prekoračenje njegove srčane dobi iznosi četiri godine.

“To znači da mu je srce četiri godine starije nego što bi trebalo da bude. Koncept ‘srčanih godina’ služi nam da pojednostavimo rizik za srčano oboljenje i tako ga lakše objasnimo”, objašnjava Yang.

 

Yang i kolege analizirali su podatke 12.755 osoba starih od 30 do 74 godina u razdoblju od 2007. do 2014. i po trajanju sna podijelili ih u pet grupa. Oko 13 odsto spavalo je pet sati ili manje, 24 odsto spavalo je šest sati, 31 odsto sedam sati, 26 odsto osam sati, a pet procenata devet sati ili više.

Starost srca izračunali su im uzimajući u obzir i sve ostale faktore rizika.

“San koji je prekratak ili predug povezan je s povećanim rizikom. Najmanji je rizik kod onih koji spavaju sedam sati”, rekao je Yang agenciji Reuters.