Zabranjene svadbe i svečanosti, neće raditi ni noćni klubovi

Mjere će se primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize efekta mjerâ biti donijeta odluka o tome da li će se mjere i dalje primjenjivati ili će njihova primjena prestati

U cijeloj Crnoj Gori zabranjene su privatne svečanosti (svadbe, maturske i rođendanske proslave i sl.), odlučilo je Nacionalno koordinaciono tijelo.

-Zabranjen je rad noćnih klubova/barova i diskoteka. U Rožajama je zabranjen rad ugostiteljskih objekata i međuopštinski saobraćaj osim hitnih slučajeva i radnih procesa – navedeno je u objavi NKT.

Mjere će, kako su objasnili, primjenjivati sedam dana, nakon čega će na osnovu analize efekta mjerâ biti donijeta odluka o tome da li će se mjere i dalje primjenjivati ili će njihova primjena prestati.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na današnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, a kojoj je prisustvovao predsjednik Vlade Duško Marković, odlučilo da otvori granice za ulazak rezidenata država članica Evropske unije bez dodatnih uslova i dalo saglasnost na privremene mjera za teritoriju cijele Crne Gore i posebno opštine Rožaje – čiji je cilj dalje sprečavanje i suzbijanje širenja koronavirusa.

-Cijeneći današnju odluku Evropskog savjeta o koordinisanom otvaranju granica država Evropske unije prema trećim zemljama NKT je odlučilo da Crna Gora dozvoli bez dodatnih uslova ulazak rezidenata država EU. Pri odlučivanju su uzete u obzir i činjenice o visokim epidemiološkim standardima i kvalitetnoj zdravstvenoj infrastrukturi država Evropske unije. Rezidentima država Evropske unije omogućava se ulazak u Crnu Goru i preko država koje nijesu članice EU ali isključivo ako te države koriste samo kao tranzitne zemlje, odnosno ako se u tim državama ne zadržavaju što se dokazuje uvidom u vrijeme ulaska i izlaska iz tih država – saopšteno je iz NKT.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučiće naknadno o politici otvaranja prema ostalim državama.

-Prilikom odlučivanja biće uzeti u obzir svi relevantni epidemiološki parametri u pojedinoj državi kao što su broj aktivnih slučajeva infekcije, trend i rasprostranjenost aktivnih slučajeva kao i ukupni odgovor svake države na COVID-19 uključujući dostupne informacije o testiranju, nadzoru, praćenju kontakata, liječenju i izvještavanju, kao i pouzdanost informacija – naveli su iz NKT.

Pojačana kontrola samoizolacije
Odlučeno je da nadležni organi, prvenstveno Uprava policije i Uprava za inspekcijske poslove, pooštre kontrole poštovanja propisanih mjera, a pogotovo mjera samoizolacije. Samoizolacija se mora sprovoditi pod striktnim nadzorom nadležnih organa nadležnih za poštovanje mjere – zaključeno je na sjednici.

-Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti podsjeća građane i pravna lica namjere koje su na snaziprije svega obavezu nošenja zaštitnih maski u zatvorenom prostoru i držanja distance. Ukazujemo da lica u samoizolaciji ne smiju da napuštaju objekat u kojem propisane mjere kao ni da primaju posjete – naveli su iz NKT.

Donacije – bez novih izdataka
U Izvještaju je navedeno da je stanje na računu NKT na dan 30. jun 2020. godine u 8.00 sati: 6.276.981,77 eura i 75.971,72 američkih dolara.

-Od otvaranja računa 19. marta 2020. godine na žiro račun NKT je iz zemlje i inostranstva uplaćeno 8.035.850,90 eura i 75.971,72 američkih dolara.

Ukupni odlivi u naznačenom periodu iznose 1.758.869,13 eura. (Pregled odliva po sedmicama može se preuzetiovdje) – navodi se u saopštenju.