Broj oboljelih očekivan, biće ih još narednih dana

Situacija sa novim koronavirusom u Crnoj Gori je očekivana, s obzirom na veliki broj kontakata koji su zaraženi ostvarili, tako da se može reći da će novih slučajeva biti još. To je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore (TVCG) rekao epidemiolog Senad Begić.

 On je rekao da nas je koronavirus naučio da se može očekivati neočekivano, što se ponavlja od marta, kada smo mislili da će doći do pada obolijevanja.

“Ova situacija donekle je očekivana, s obzirom da smo znali da ima veliki broj kontakata koji su zaražene osobe ostvarile. Tako da se može reći da će slučajeva biti još”, rekao je Begić.

Podsjeća da smo, nažalost, tokom vikenda imali dva smrtna slučaja, koji su nas opet podsjetili koliko je korona opasan virus.

“Čini mi se da smo to u jednom trenutku zaboravili. Ne bi smjeli da nas ovako tragični događaji podsjećaju na neke stvari”, rekao je Begić.

Saopštio je da je pacijentkinja koja je premunila iz Rožaja, dok je drugi pacijent iz Bara.

Begić je rekao da su promjene u ponašanju dovele do toga da sada među starijom populacijom i hroničnim bolesnicima imamo najmanje novoregistrovanih slučajevima, odnosno da se sada oboljeli registruju kod mlađe populacije. Ishod infekcije kod mlađih je, kaže Begić povoljniji, a i smrtnost je manja. Sve to ne znači da oni nijesu rizični po društvo.

Kad je riječ o načinu borbe protiv virusa, Begić je rekao da je sada već svima jasno da su zemlje sa globalnog reagovanja prešli na ciljane intervencije.

“To se odnosi na vulnerabilne grupe i pogođene teritorije. To je pristup koji ćemo i mi koristiti. Fokusiraćemo se na one koji su najugroženiji, stariji i hronično oboljeli i područja gdje je lokalna transmisija. To ne znači da se neće i dalje insistirati na sprovođenju opštih mjera. Sa tim moramo da naučimo da živimo”, rekao je Begić.

Kaže da se pokazalo da od virusa nema zaštićenih: “Nijedna jedina opština, ni one najmanje, ni one najudaljenije – prosto nijesu zaštićene od novog koronavirusa. Nema zaštićenih i sve opštine su potencijalna žarišta”.

Ponavlja da sva masovna okupljanja nose rizik od zaraze i širenja novog virusa.

“Mislim da je jedan od ključnih problema sa kojima se suočavamo percepcija rizika, jer dobar dio naše populacije ne percipira virus kao ličnu opasnost”, objasnio je Begić.

Izvor: RTCG