Šećer djeluje kao droga: Koja količina se može koristiti?

Nakon samo jedne doze šećera, u mozgu su počele promjene raspoloženja i nastajali su osjećaji zadovoljstva i sreće, a to dovodi do zavisnosti

Samo jedna doza šećera utiče na opioidni sistem mozga, a kontinuirano konzumiranje šećera prouzrokuje velike promjene u otpuštanju dopamina, piše metro.uk.co. Istraživanje je rađeno na univerzitetu Aarhus u Danskoj na svinjama koje su 12 dana hranili vodom sa šećerom i posmatrali njihove mozgove i ponašanje.

Dr Michael Winterdahl rekao je da postoji mnogo razloga zašto šećer nije zdrav, kao što su mnogobrojne psihičke posljedice, ali sada su dokazali da šećer utiče na mozak na isti način na koji utiču droge.

Nakon samo jedne doze šećera, u mozgu su počele promjene raspoloženja i nastajali su osjećaji zadovoljstva i sreće, a to dovodi do zavisnosti zbog želje za srećom i dobrim raspoloženjem. Promjene u nivoima dopamina usko su povezane s Parkinsonovom bolešću i depresijom. Bijeli šećer poznat je i kao bijeli otrov, jer ne donosi ništa pozitivno, već samo negativno. Pun je kalorija, bez dodatnih hranjivih sastojaka i može oštetiti vaš metabolizam. Konzumacija prekomjerne količine šećera povezana je s mnogim zdravstvenim problemima, poput gojaznosti, propadanje zuba i dijabetesa tpa 2. Iako znamo nedostatke šećera, svakodnevno ga dodajemo u našu ishranu jer ga je teško ostaviti. Zato je važno znati koliko šećera dnevno smijemo da pojedemo i kako smanjiti njegovu potrošnju na minimum, prenosi Pinkvilla.

Postoje dvije vrste šećera, dodati i prirodni šećer. Prirodni šećer pronalazimo u voću i povrću i njega je u redu konzumirati u umjerenim količinama, ali to nije slučaj s dodatim šećerom. Slatkiši i prerađena hrana, poput bezalkoholnih pića i pečenih proizvoda, prepuni su dodatog šećera (saharoze) ili visoko-fruktoznog kukuruznog sirupa. A voće i povrće zajedno s prirodnim šećerom obezbjeđuju vodu, vlakna i nutrijente, ali oni se ne nalaze u dodatom šećeru.

Prema Američkom udruženju za srce (AHA), muškarci bi u jednom danu šećera smjeli da konzumiraju do 150 kalorija, odnosno 9 kašičica, a žene do 100 kalorija, odnosno 6 kašičica. U idealnom slučaju, trebalo bi ograničiti unos na manje od 10 posto svog dnevnog unosa kalorija. Ako konzumirate više od preporučenog unosa, trebali biste sagorjeti dodatne kalorije svakodnevnim vježbanjem. Pažljivo čitajte sastav hrane na pakovanju i ako hrana sadrži više od jedne vrste šećere, izbjegavajte je, prenosi Večernji list.