Krvna grupa određuje: Ko ima 45 odsto veće šanse da dobije koronu

Poznati hrvatski naučnik Igor Rudan kazao je da su rezultatui istraživanja “snažna naučna potvrda da je rizik razvoja teškog oblika bolesti zaista povezan s krvnim grupama”

U novoj studiji su naučnici utvrdili da su osobe s krvnom grupom A povezane s povećanim rizikom od infekcije korona virusom i to za 45 odsto. U istraživanju je učestvovalo 1900 ispitanika oboljelih od Covida-19 u Španiji i Italiji.

Još je prije tri mjeseca jedno istraživanje iz Kine je pokazalo da su osobe koje imaju krvnu grupu A podložnije zarazi za razliku od osoba koje imaju krvnu grupu 0 koji su više zaštićeni od virusa. Nakon rezultata ovih istraživanja najveći je strah naučnika bio da će se osobe s krvnom grupom 0 previše opustiti, a osobe s krvnom grupom A se prepustiti panici.

“Ovi rezultati se ne smiju koristiti kako bi se opustili i ne preduzimali mjere koje su obavezne radi zaštite“, napominje dr. Mary Cushman, hematolog i profesor na Univerzitetu Vermont.

Za Večernji.hr ovo istaživanje je komentarisao i poznati hrvatski naučnik Igor Rudan: “Sporadična su istraživanja s više mjesta u svijetu izvještavala o većem riziku za razvoj teškog oblika bolesti kod osoba s krvnom grupom A, a smanjenim za krvnu grupu 0. Nedavno istraživanje provedeno u sedam italijanskih i španskih bolnica, koje je pokušalo da pronađe gene u ljudskom genomu povezane s većim ili manjim rizikom za razvoj teškog oblika bolesti COVID-19, pomalo je neočekivano izdvojilo upravo gen odgovoran za raznolikost u krvnim grupama. Taj se gen (tzv. ABO lokus na kromosomu 9) pokazao jednim od samo dva mjesta u ljudskom genomu koji prouzrokuje urođenu sklonost razvoju teškog oblika bolesti COVID-19. To je snažna naučna potvrda da je rizik razvoja teškog oblika bolesti zaista povezan s krvnim grupama. Za krvnu grupu A veći je oko 45%, a za krvnu grupu 0 manji je oko 35% u odnosu na ostale krvne grupe.”

Od naučnika koji su upoređivali nalaze krvi 2173 osobe koje su imale COVID-19 i osoba koje nijesu zaražene na istom području. Kod opšte populacije je grupu A imao 31 odsto osoba, AB 9 odsto, B 24 odsto, a 0 do 34 procenta. Kod onih koji su zaraženi virusom grupu A je imalo 38 odsto ljudi, grupu B 26 posto, AB do 10 posto, a 0 – 25 posto. Prema tim se rezultatima se tad zaključilo da osobe koje imaju krvnu grupu A imaju i veći rizik od zaraze.

“Ovo su zanimljive studije, ali treba pregledati još varijacija, pa ako postoji mogućnost da se prikažu još tačnije brojke, to je nešto čemu se možemo radovati“, izjavila je dr. Patricia Foster, profesorica biologije na Univerzitetu Indiana koja dodaje da ovo nije ništa neuobičajeno jer znamo kako je određena krvna grupa podložnija određenim virusima.

Stručnjaci se slažu da su neke bolesti povezane s krvnom grupom pa se tako smatra da će osobe koje imaju krvnu grupu AB biti podložnije moždanom udaru i kognitivnom propadanju. Krvna grupa AB štiti osobu od srčanih udara i začepljenja vena, navodi dr. Cushman.