Gljivične infekcije kože i noktiju: da li i prekomerna higijena može biti uzrok?

Zdrava i njegovana koža može da se izbori uglavnom sa većinom mikroorganizama i ima sposobnost brze regeneracije.

Međutim, ako koža nije zdrava, ako je tretirana različitim sredstvima, ukoliko je narušena njena fiziološka mikroflora, rizik od nastanka gljivičnih infekcija je mnogo veći.

Gljivične infekcije na koži i noktima – uzrok
Uzimajući u obzir naše navike u proteklom periodu, skoro dva mjeseca sprovodimo različite mjere prevencije kako ne bismo došli u kontakt sa virusom i srečili infekciju, među kojima je i pojačana higijena ruku i upotreba različitih dezificijenasa.

Učestalo pranje i dezinfekcija ruku predstavljaju neizbežan napor za kožu. Postoje različiti preparati za dezinfekciju i pranje ruku, ali je činjenica da upotreba deterdženata dovodi do poremećaja barijere kože, suvoće i iritema.

Zanimljivo je znati, da preparati na bazi alkohola pokazuju minimalnu iritaciju kože.

Uslov za pravilnu dezinfekciju ruku je zdrava, glatka, neoštećena koža, pa je zbog toga za održavanje zdravlja ruku važna njihova redovna njega.

Pored pojačane higijene ruku, nošenje zaštitnih rukavica dodatno pogoršava stanje kože i noktiju šaka.

Rukavice uslovljavaju vlažnu, toplu i tamnu sredinu, koja pogoduje razvoju gljivica, pa je neophodna dodatna mjera opreza o stanju nokatnih površina i kože na rukama, ali i na nogama.

Simptomi gljivične infekcije kože i noktiju
Ukoliko se pojavi svrab, pečenje, crvenilo, perutanje na koži, plikovi, bol, promena boje nokatne površine, verovatno se radi o gljivičnoj infekciji.

Učestalost gljivičnih infekcija je ogromna i incidenca se iz godine u godinu stalno povećava. 50% populacije je pogođeno gljivičnim ingekcijama, a svaka četvrta gljivična infekcija zahvata nokte i stopala.

Dužina liječenja zavisi od vrste uzročnika, lokacije, stadijuma infekcije, faktora rizika, načina liječenja i može trajati i godinu dana. Lako se prenosi sa osobe na osobu direktnim ili indirektnim putem (preko zaraženih predmeta), pa je zbog svega ovoga prevencija i početak tretmana u ranoj fazi od ključnog značaja.

Gljivice na nogama – Atletsko stopalo
Tinea pedis ili atletsko stopalo je vrsta dermatomikoze koja se javlja na stopalu, najčešće između prstiju. Obično je prisutna kod osoba koje često i dugo nose zatvorenu obuću kao što su npr.sportisti i češće se javlja ljeti.

Glavni simptomi su pojava suve kože, ljuštenja, pucanja, crvenila ili pojave plikova i ranica uglavnom između prstiju ruku i nogu. Prisutan je neprijatan i specifičan miris kože.

Prevencija se odnosi na smanjivanje faktora rizika kao i na sprovođenje higijenskih mjera.

Navodimo neke preporuke:

  • Održavanje kože suvom i čistom pogotovo između prstiju
  • Nošenje čistih i pamučnih čarapa, obuće koja “diše”, odgovarajuće veličine
  • Na javnim mjestima (bazeni, sportski klubovi, hotelske sobe, saune) koristiti svoju obuću
  • Terapija je lokalna, sistemska ili kombinovana uz primenu nefarmakoloških mjera zaštite.

Za pojavu gljivičnih infekcija stopala i noktiju, kao i terapiju, od ključnog značaja je prevencija i početak tretmana u ranoj fazi pojave bolesti, već nakon prvih simptoma.

Što se pre započne tretman, dužina trajanja tretmana i šansa za pojavom komplikacija je manja.

Kako bi sačuvali zaštitnu barijeru kože, uzimajući u obzir mnogobrojne faktore rizika, neophodno je sprovoditi niz preventivnih mjera, prepoznati na vrijeme promjene i u konsultaciji sa stručnim licem, preduzeti adekvatne mjere.

Zdrava i njegovana koža ruku i stopala predstavlja veliki izazov, ali i imperativ savremenog čovjeka.

mag.farm. Sanja Lončar
biramzdravlje.rs