Obratite pažnju: Znaci oslabljenog imunološkog sistema

Stručnjaci tvrde da je za očuvanje imuniteta najvažnija zdrava i uravnotežena ishrana, adekvatan i kvalitetan san, kontrola stresa, izbjegavanje pušenja i alkohola…

Održavanje zdravog imunološkog sistema, spremnog za borbu protiv svake infekcije, a naročito sada u vrijeme pandemije koronavirusa, od ključne je važnosti za svakog pojedinca.

Oslabljeni imunološki sistem ne samo da nas čini ranjivijima za respiratorne bolesti poput onih koje izaziva COVID-19, nego dovodi do brojnih zdravstvenih problema i mikrobnih bolesti, piše Dailysabah.com. Stručnjaci tvrde da je najvažnija zdrava i uravnotežena ishrana, adekvatan i kvalitetan san, kontrola stresa, izbjegavanje pušenja i alkohola, redovno vježbanje, održavanje težine, higijena hrane kao i lična higijena. Da biste prepoznali oslabljen imunološki sistem obratite pažnju na signale koje vam tijelo šalje. Česte prehlade Sasvim je normalno da se prehladite jednom ili dva puta godišnje. Međutim, česte prehlade očit su znak da nam je imunitet oslabio. Dugotrajna primjena antibiotika dva puta godišnje može značiti da naše tijelo možda nije “spremno” za borbu protiv mikroba kojima je izloženo. Kožne infekcije Kod opekotina, posjekotina i modrica naše tijelo reaguje na način da “šalje” bogate hranjive materije kako bi se obnovila oštećena koža. Taj postupak ozdravljenja kože zavisi od zdravog imunološkog odgovora organizma. Kada je imunitet oslabljen, zacjeljivanje kože ide sporije. Mali, bolni čirevi u ustima, kao i druge kožne infekcije, mogli bi biti znakovi oslabljenog imunološkog sistema. Nadutost, gasovi i zatvor Naš probavni sistem predstavlja gotovo 70 odsto cjelokupnog imunološkog sistema. Uz to, korisne bakterije i mikroorganizmi (flora) koji “žive” tamo štite naša crijeva od infekcija i poboljšavaju imunitet. Poremećaji crijevne flore mogu povećati rizik od zaraze virusima ili iazvati hroničnu upalu. Sve više naučnih istraživanja pokazuje koliko su važna zdrava crijeva i svakim danom učimo sve više o vezi imuniteta i crijevne flore. Nadutost, gasovi ili zatvor mogu biti znakovi da nam je imunitet oslabio. Hroničan umor Ako se i dalje osjećate umorno iako ste se naspavali, možda postoji problem s vašim imunitetom. Postoji mnogo posljedica hroničnog umora: bolovi u zglobovima, mučnina, smanjeni apetit… Sve to može značiti da nam je oslabio imunitet.

Ovih dana je, zbog korona virusa, objavljen ogroman broj tekstova o imunitetu. Ono što je zajedničko onim ozbiljnijim je da je imuniloški sistem veoma komplikovan i da se ne može tek tako ‘popraviti’ različitim namirnicama, pripravcima ili dodacima ishrani.

Izvor: Portal Vijesti