Poslije korone: Pet važnih navika koje treba sačuvati

Mnogi su odlazili na posao s temperaturom preko 37, danas je to nepojmljivo. Sada znamo koliko drugih se može zaraziti ukoliko šetamo okolo bolesni

Pandemija koronavirusa pokazala nam je koliko samo jedna osoba može doprinijeti boljoj ili goroj statistici oboljelih od Covida-19. Vidjeli smo slučajeve kako jedan prenosilac virusa može zaraziti barem troje, tih troje barem šestoro i brojka tako raste eksponencijalno.

“Sada vidimo koliko je snažna veza između individualnih djela i zdravlja zajednice”, rekla je profesorica epidemiologije i direktorica epidemiološkog programa Univerziteta Delaware Jennifer Horney za Well and Good.

Iako socijalno distanciranje nije nešto što nužno moramo raditi tokom sezone gripa, dr. Horney ističe da neke navike koje smo sada usvojili treba zadržati, prenosi 24sata.hr.

1. Nosite masku kada ste bolesni

U Aziji je to sasvim normalno. Ljudi nose maske i zbog zagađenog vazduha, ali i kada su prehlađeni pa tako štite i sebe i druge. Maska se pokazala kao dobar način zaštite ako ste asimptomatski nosilac korona virusa jer tako štitite ranjive i rizične grupe. Ako se osjećate loše, dobro je nositi masku ukoliko izlazite napolje.

2. Perite ruke često i temeljno

Lična higijena i često pranje ruku postale su krilatica koju svi ljekari svijeta zagovaraju jer drugog načina, osim socijalnog distanciranja, za zaštitu nema. Epidemiološkinja Horney smatra da samo pranje ruku može smanjiti rizik od infekcije za 20 odsto tokom sezone prehlada i gripa.

3. Ostanite kod kuće kada ste bolesni

Korona virus promijenio je naš način razmišljanja o virozama. Mnogi su odlazili na posao s temperaturom preko 37, danas je to nepojmljivo. Sada znamo koliko drugih se može zaraziti ukoliko šetamo okolo bolesni, pa je dobro s tom navikom nastaviti i nakon što prođe pandemija.

4. Pokrijte usta i nos kada kašljete i kijate

Idealno je kašljati i kihati u maramicu i potom je baciti, ali ako je nemate pri ruci bolje je kašljati u lakat, nego u ruke. Nakon izduvavanja nosa, kašljanja i kijanja odmah operite ruke, preporuke su američkog CDC-a.

5. Izbjegavajte da dirate lice

Iako je to možda najteža od svih preporuka jer nas kosa i lice često svrbe, nužno je kako bismo spriječili prenos virusa s ruku na lice i tako rizikovali unos u respiratorni sistem. Studija iz 2015. pokazala je da je 26 studenata medicine svoje lice u sat vremena dotaklo 23 puta. Najčešće je to bilo diranje očiju, nosa i usta.

Izvor: Portal Vijesti