Koturović: U postupak vantjelesne oplodnje mogu samo kovid negativni pacijenti

Subspecijalista iz inferiliteta i steriliteta na Odjeljenju za humanu reprodukciju Opšte bolnice “Danilo Prvi“ na Cetinju Zdenka Koturović saopštila je, za Jutarnji program TVCG, da će samo kovid negativni pacijenti moći da uđu u postupak vantjelesne oplodnje.

 Koturović je kazala da će svi pacijenti biti upoznati sa tim smjernicama, i da će morati da poštuju i pridržavaju se mjera koje bude propisao Institut za javno zdravlje.

Ona je podsjetila da svi parovi koji žele djecu, a do 35. godine ih nemaju, treba da se jave specijalistima za sterilitet.

“Na taj način se lagano ulazi u proceduru i riješava se mogući problem,” istakla je ona.

U prva tri mjeseca ove godine obavljeno je oko 55 postupaka vantjelesne oplodnje.

“Na našem odjheljenju osim toga mi radimo i procedure koje su vezane za ispitivanje i liječenje steriliteta pa je bilo mnogo posla. Brojne intervencije odrađene su do proglašenja pandemije”, navodi Koturović.

“Žene do 44 godine u Crnoj Gori mogu da uđu u postupak vantjelesne oplodnje o trošku Fonda. To je ta starosna granica. One imaju smanjen broj jajnih ćelija i njihov kvalitet, pa je procedura za njih urgentna. Republički fond za zdravstvo je odobrio da se isti produži za ovaj period koliko je trajala pandemija, a to naravno važi i za pacijentkinje od 44 godine,” kazala je Koturović.

Na početku epidemije malo je bilo podataka o tome kako virus utiče na prva tri mjeseca trudnoće, kada je embrion najosjetljiviji, kazala je Koturović.

“Nijesmo imali ni jasne podatke da li se prenosi s majke na plod, ili sa majke na novorođenče u toku porođaja. Zato su sva udruženja dala preporuke da se obustave svi postupci medicinski pomognute oplodnje,” navela je ona.

Bolnica Danilo I se pravovremeno i detaljno pripremila za epidemiju, nije bilo inficiranih na Cetinju, podsjetila je ona.

Istakla je da svi pacijenti u pripremi za vantjelesnu moraju da odrade veliki broj analiza.

“Svakom paru pristupamo individualno, i ako procijenimo da je potebno ponoviti neke analize, mi im prelažemo da ponove neke analize ali naravno ne moraju sve da ponavljaju,” navela je Koturović.

Izvor: Portal Analitika