NE POSTOJI LIJEK KOJI ĆE ZAMIJENITI FIZIČKU AKTIVNOST!

Veliki broj istraživanja u cijelom svijetu, i prije perioda korona virusa, pokazao je da fizička aktivnost kod novijih generacija na niskom nivou, posebno u visoko razvijenim zemljama.

Epidemija izazvana korona virusom izazvala je globalnu krizu koja, pored toga što je ugrozila naše zdravlje direktno, neminovno je pogodila i druge aspekte našeg života. Svima je jasno da je socijalna izolacija i društvena distanca bila najbolji način da zaštitimo sebe i druge, ali je važno istaći da je to sa sobom ostavilo posljedice na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca.

Životni tempo u izolaciji se naglo usporio jer dane sve više provodimo u kući i time smanjujemo fizičku aktivnost. Dugotrajno sjedenje, ležanje, ograničeno kretanje, rad od kuće, na kompjuteru ili telefonu kod mnogih je izazvao različite zdravstvene tegobe. Razne tegobe izazvane su upravo usljed neodgovarajućeg i nepravilnog položaja tijela u kojem provodimo puno vremena.

Nama, kao fizioterapeutima, se u većem broju javljaju pacijenti opisujući različite tegobe pretežno sa bolovima u vratu i leđima. Bol je upozoravajući znak da nešto u vašem tijelu nije u redu. Shvatite bol kao alarm upozorenja koje vam tijelo šalje zahtijevajući promjenu. Dakle, ako ste iskusili bol ili bilo kakvu nelagodu, odlučno potražite stručnu pomoć. Najveći uzrok bola u leđima pored nepravilnog držanja tijela je i premalo kretanja. Mišići, usljed dugotrajnog sjedenja i neaktivnosti, počinju slabiti gdje dolazi do njihovog disbalansa i nedostatka snage da drže tijelo u pravilnom položaju. Ukoliko već postoje određene tegobe ili dijagnoza, obratite se fizioterapeutu kako bi se na vrijeme sproveo individualni plan i spriječio nastanak komplikacija i hroničnih stanja

Dobar način da prevenirate ovakve tegobe su fizička aktivnost, odnosno, kretanje i adekvatne vježbe. Time ne samo da ćete ojačati mišiće, već ćete osnažiti cjelokupno tijelo. Uz nove mjere, lijepo vrijeme i dozvolu sprovođenja rekreativnih aktivnosti na otvorenom, pravi je trenutak da se u ovom post izolacionom periodu posvetimo svom zdravlju. Svaki vid fizičke aktivnosti ima puno pozitivnih uticaja, osim na pravilno držanje tijela i stimulisanje rada mišića, i na smanjenje nivoa stresa, rizika od hroničnih bolesti, poboljšanje opšteg kvaliteta života, nivoa samopouzdanja i efikasnosti kod osoba svih životnih doba.

Preporuka je da se umjerenim fizičkim aktivnostima bavimo svakog dana po 30 minuta, u skladu sa slobodnim vremenom i opštim zdravstvenim stanjem. Dobri primjeri fizičkih aktivnosti namijenjenih unaprjeđenju zdravlja su pješačenje, brzo hodanje ,trčanje, joga, pilates, aerobik, ples kao i vožnja bicikla. Odaberite onaj vid treninga koji najviše volite i u kom uživate.

Svakog dana učinite sitan korak ka zdravijim životnim stilom i ta sitnica će učiniti da se osjećate bolje a samim tim mnogo su veće šanse da ćete poželjeti da i dalje radite na sebi. Fizička aktivnost može zamijeniti mnoge ljekove ali nijedan lijek ne može zamijeniti fizičku aktivnost!

”Motivacija je ono sto nas pokreće, navika je ono što nas drži u pokretu.”

 

Tekst pripremili:
Bojana Drašković & Filip Pejović
Specijalisti primijenjene fizioterapije, IMC ambulanta