Od 11. maja normalizacija rada u zdravstvenim ustanovama, uskoro međuopštinski saobraćaj i pristup vjerskim objektima

Uvažavajući povoljnu epidemiološku situaciju od 11. maja biće uspostavljena normalizacija rada zdravstvenih ustanova sa ciljem da se u Kliničkim centru Crne Gore, opštim i specijalnim bolnicama, kao i ustavnovama u mreži zdravstvenog sistema obezbijedi postepena dostupnost specijalističkih pregleda za sve pacijente – najavio je ministar zdravlja Kenan Hrapović na konferenciji Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti.

Ovim do sada smo, kako je kazalo, dokazali da je zdravstveni sistem spreman i za najveće izazove.

Specijalistički pregled
– Povratak redovnim aktivnostima zdravstvenog sistema, uz poštovanje preporuka Instituta za javno zdravlje, mora biti u vrhu naših prioriteta. Osnovni princip prilikom povratka rada zdravstvenih ustanova treba da bude postepen i lagan, a organizacija posla i servisa takva da se smanje gužve i čekanje pacijenata – istakao je Hrapović.

Građani koji su imali termin pregleda obavljaće se prioritetno u smjenskom radu, a od ponedeljke izabrani ljekari počeće da zakazuju nove preglede.

– Preporuka je da se zovu svi pacijenti koji nisu dobili specijalistički pregled i bude im zakazan novi termin u drugoj smjeni – objasnio je Hrapović.

Oprez i odgovornost u narednom periodu osnovni su principi na kojima zdravstvene ustanove treba da zasnivaju rad u budućem periodu.

Dom zdravlja u Tološima nastaviće da bude punkt za osobe za koje se sumnja da imaju koronavirus, dok Opšta bolnica Nikšić i Bolnica za psihijatrijske pacijente koje su za prijem pacijenata pozitivnih na koronavirus i bolnica “Kodra” za trudnice sa kovidom19 nastavljaju da rade u istom režimu do kraja maja.

Ukidaju se privremene bolnice u Podgorici, Baru i Beranama i pojedini objekti koji su služili za karantin biće vraćeni u prvobitno stanje.

Centralno zakazivanje
Šefica Operativnog štaba za zarazne bolesti Vesna Miranović istakla je da nijedan korisnik domova za stare, njih 700, nije zaražen koronavirusom.

U karantinima su 343 osobe, svi su dobrog opšteg stanja, od čega u Studentskom domu 15 osoba.

– Tu se smještaju osobe pozitivne na koronavirus, a nemaju simptoma – navela je Miranović.

Govoreći o revitalizaciji zdravstvenog sistema rekla je da je normalizacija rada u specijalističkim ambulantama nov izazov.

– Centralno zakazivanje omogućilo je da nema gužvi – rekla je Miranović.

Moramo, kako je naglasila, i dalje da budemo oprezni bez obzira na to što su brojevi o zaraženima, odnosno oporavljenim ljudima ohrabrujući.

Popuštanje mjera
Zamjenik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić najavio je da će uskoro međuopštinski saobraćaj biti dozvoljen po regionima. Tačnije, sve primorske opštine i Cetinje predstavljaju južni region, centralni region će povezivati opštine Tuzi, Podgorica, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić, Šavnik i Plužine, a sjeverni region treći region u kom će biti omogućeno međuopštinsko kretanje.

Posebno interesantno, kako je dodao, je popuštanje mjera za vjerske običaje i upražnjavanje tog elemetna duhovnosti i vjere u vjerskim objektima. Jutros su, prema njegovim riječima, imali sastanak sa Mitropolijom crnogorsko primorskom, Mešihatom islamske zajednice u Crnoj Gori i Barskom nadbiskupijom.

– Vjerujući narod moći će uskoro svoje vjerske potrebe da zadovoljava, u određenim uslovima, u vjerskim objektima – najavio je Begić.

Odgovarajući na pitanje da li je na sastanku jutros razgovorano o litiji SPC 12. maja pomoćnik direktora IJZ odgovorio je odrično.

– Nismo razgovorali o takvim stvarima. Moram vas podsjetiti da je zabrana javnih okupljanja još na snazi, a svako organizovano okupljanje koje uključuje kretanje stanovništva karakteriše se kao javno okupljanje, a masovnije kretanje biće regulisano nekim drugim naredbama – kazao je Begić.

Odgovarajući na pitanje kada će biti dozvoljen međuopštinski saobraćaj, te obavljanje vjerskih obreda u religijskim objektima Begić je rekao da pretpostavlja da će prva sljedeća naredba obuhvatiti popuštanje ovih mjera.

Ugostiteljski objekti
Što se tiče otvaranja kafića i restorana Begić je rekao da se još nisu stekli uslovi za to.

– Epidemiološka situacija je takva da je situacija pod kontrolom, ali se u pogledu otvaranja ugostiteljskih objekata treba pažljivo pristupiti, jer sve što se uradi suviše brzo može da se vrati kao bumerang. Kafićima i restoranima danas neće biti omogućeno da rade, ali u skorijem periodu da – kazao je Begić.

Govoreći o daljem popuštanje mjera za kretanje u noćnim satima rekao je da obrazrivo to razmatraju i u doglednom vremenu biće jedna od mjera koja će biti popuštena. Isto važi i za dozvolu posjete drugim domaćinstvima.

Odgovarajući na pitanje kada se formalno proglašava kraj epidemiji Begić je objasnio da se za okončanje epidemije uzima vrijeme duplo vremenu inkubacije, što znači da je to 28 dana bez novih slučajeva.

Izvor: Pobjeda