Vježbanje u kancelariji

Stres koji donosi posao i celodnevni boravak u kancelariji može se ublažiti vježbama koje ne zahtijevaju prostranstvo parka ili teretanu. Potrebni su vam samo radni sto i kancelarijska stolica.

Svakodnevni rad u kancelariji sa sobom nosi napetost, sres i nervozu. Vremena za vježbanje u prirodi ili na nekom drugom mestu je malo ili ga nema uopšte, pa je pitanje kako aktivirati svoje tijelo i kako se lakše suočiti sa svakodnevnim pritiscima. Ako ste spremni da podnesete čudne poglede svojih kolega, možete od svoje kancelarije napraviti teretanu i svaki dan odraditi osnovne vježbe kako bi opustili svoje telo.

Evo savjeta osnivača Freedom2Traina, Stevea Mellora, kako možete da vejžbate i tokom radnog dana:

Okretanje kancelarijske stolice
Dobar način da ojačate svoje trbušnjake jesu vježbe u kojima vam rekvizit može biti kancelarijska stolica. Vježbu radite tako što se spustite na kolena i stavite ruke na stolicu. Uvucite stomak i lagano pomerajte stolicu levo i desno od vas, ali tako da ni jednog trenutka ne pomjerite kolena. Kada osetite da više ne možete, povucite stolicu ka sebi. Ovu vježbu možete raditi u tri serije po deset puta. Ne zaboravite da stavite sve telefone na silent da biste izbegli uznemiravanje. I još jedna bitna napomena, ova vežba se može raditi jedino uz pomoć stolica sa točkićima.

Čučnjevi
Najbolja vježba za noge i za podizanje zadnjice jesu čučnjevi. U kancelariji ih možete raditi tako što ćete stati ispred stolice i čučnuti toliko dok zadnjicom ne dodirnete stolicu. Držite ispravljena leđa i grudi podignute na gore i gurajući se petama o pod polako ustanite. Uradite po deset čučnjeva u tri serije. Ruke možete držati na kukovima, a možete ih i ispružiti ispred sebe.

Iskorak sa spuštenim kolenom
Evo još jedne dobre vježbe za zategnute noge i zadnjicu. Stavite ruke na kukove i napravite veliki korak ispred sebe. Koljeno noge koja vam je nazad spustite toliko da dodirne pod ali da se ne oslonite skroz na njega. Petom noge koja vam je napred odupirite se od pod i ispravite se toliko da vam se noga koja je nazad ispravi i podigne tako da je možete spustiti na stolicu. Vježbu uradite 10 puta na jednoj, pa na drugoj nozi.

Vježbe za tricepse
Tricepsi čine dvije trećine vaše ruke. Da vam tricepsi ne bi bili opušteni i mlitavi morate biti sigurni da radite dobre vježbe. Evo jedne takve. Okrenite se leđima ka stolu i dlanove položite na ivicu stola. Savijte lakatove do 90 stepeni pa ih ispravljajte. Ovu vježbu ponovite u tri serije po 15 puta. Ukoliko želite da sebi ovu vježbu još otežate, podignite stopala na stolicu.

Trbušnjaci na stolici

Još jedan način da imate izvajane stomačne mišiće jesu trbušnjaci. Lezite na leđa, podignite listove na stolicu tako da vam noge budu savijene pod 90 stepeni. Ruke položite na sljepočnice i podignite se u sedeći položaj toliko da vam ramena dodiruju kolena. Ponovite vježbu 10 puta u tri serije. Možete, takođe, ovu vježbu raditi tako što ćete se uvijati tako da vam lijevo rame dodiruje desno koleno, a onda i obrnuto.

Sklekovi na radnom stolu
Vaš radni sto ili kancelarijska stolica mogu vam biti od izuzetne pomoći da dobijete najbolji efekat od sklekova. Izdržljiviji mogu noge staviti na stolicu ili sto i tako sklekove učine težim i napornijim. Oni koji još uvek nisu u toliko dobroj formi da bi se upustili u takve izazove mogu odraditi sklekove na lakši način. Sto ili stolica treba da posluže kao platforma na koju će položiti šake i raditi sklekove. Uradite 10 sklekova u tri serije .

Pretvorite stepenice u teretanu
I ukoliko ste previše zauzeti možete ubrzati svoj metabolizam tako što ćete lift zameniti stepenicama kada odlazite na posao. Pokušajte prvo da iskoračite na svaki drugi stepenik, a onda na svaki po redu i tako naizmenično. Ovo je jedan od najlakših načina da uvrstite neki vid vježbanja u svakodnevne aktivnosti.

Otklanjanje stresa
Ne zaboravite da najbolje radimo i držimo sve konce u našim rukama kada smo fokusirani na zadatak. Ali nekada se stvari dešavaju bez našeg uticaja i van su naše kontrole, a tada sve što nam treba je trenutak da mirno udahnemo i sredimo misli. Kada doživite neki stres u kancelariji, dajte sebi 5 minuta i prošetajte do druge prostorije ili do drugog kraja kancelarije i fokusirajte se na svoje disanje i umirite ga. Cilj je da čujete sebe kako dišete i da se fokusirate na zvuk i na dah koji treba da dolazi iz vašeg stomaka. Nekim ljudima prija i da zatvore oči dok ovo rade, pa možete i vi pokušati.

Odmorite mozak
Da biste svoje tijelo i misli održavali odmornim organizujte sebi podsetnike i organizujte pauze da biste se odmorili. Ako treba, namestite podsjetnik da vas na svaka dva sata napominje da prošetate, izađete na 5 minuta iz svoje kancelarije (idealno je da odete napolje ali nije neophodno). Promjena okruženja u kombinaciji sa šetanjem pomaže da “resetujete” misli jer kiseonik pomaže kod razmišnjanja, budnosti i fokusa. Drugi podsjetnik treba da vas napominje da napravite pauzu u radu i popijete čašu vode.

Izvor: Elle