Ljekari otkrivaju 10 načina kako se štite od bolesti

Ko može dati bolje savjete za zaštitu od gripa i prehlade od osoba koje su okružene njima 24 sata u dnevno?

Sigurno su vam poznati načini prevencije zaraznih bolesti, ali zašto ne poslušati dodatne savjete stručnjaka koji su stalno u kontaktu s bolesnicima, piše ordinacija.hr.

1. Pojačano pranje ruku

Ovo je očito jako važan način prevencije, ali brzinsko ispiranje ispod česme neće puno pomoći. Nije samo važno koristiti sapun, već se ruke moraju prati dovoljno dugo. Zaboravite na pjevanje dok se tuširate, pjevajte dok perete ruke sapunom i vodom. Gastroenterolog Niket Sonpal iz New Yorka kaže da to ne mora biti nužno pjesma „Sretan ti rođendan“, pa je on odabrao pjesmu „Hit the road Jack“. Vi odaberite svoju. Važno je da traje 20 do 30 sekundi.

2. Skinite odjeću čim uđete u kuću

„Cipele i kaputi mogu biti dom virusa i bakterija, pa ih skidam čim ulazim u hodnik“, kaže Jen Caude, porodični ljekar. Dobra je ideja promijeniti odjeću koju ćete nositi po kući – posebno ako ste bili u prostorijama okruženi ljudima. Zgodno je napomenuti da ako planirate zabavu za prijatelje kod kuće, ne stavljate njihove kapute na krevet i da im ponudite papuče.

3. Ne pozajmljujte olovke

Ovo je izuzetno važno u okruženjima kao što je bolnica jer olovke mogu biti izvor bakterija. Dr. Sonpal kaže kako uvijek nosi svoju olovku i ne posuđuje je drugima kako bi bio siguran da na njenoj površini nema virusa.

4. Očistite volan

Ako vozite auto, dirate i volan, a sigurni smo da ne operete prethodno ruke pa se na njemu nalazi sve što se nalazi i na njima. Uvijek u autu nosite mokre maramice za dezinfekciju i svakog dana prebrišite volan.

5. Bez rukovanja

Ljekari će uvijek izbjegavati rukovanje, pojašnjava Arielle Levitan, internista koji dodaje kako se radije „rukuje“ laktom jer taj postupak smanjuje šanse da će tuđi virusi završiti u vašem nosu. Podsjećamo, ne dirajte rukama nos, oči, usta ili lice.

6. Naučite kako dezinfikovati

Ako ste bili u blizini osobe koja kašlje ili kija, ne brinite „Imate otprilike 2-3 sata da se riješite virusa sa površine poput ruke. Dobro se operite“ savjetuje dr. Richard Firshen iz New Yorka. Isperite nos tečnostima namijenjenima za to i promijenite odjeću.

7. Maramicama pritisnite dugne u liftu ili zvono

Dr. Sonpal svoje ruke prekriva maramicom prije nego pozove lift „Ova vam se mjera zaštite možda čini pretjerana, ali takve površine, sa manjom cirkulacijom vazduha su izuzetno opasne.

8. Brzi lijek za bolno grlo

Možda vam je baka davno govorila da grgljate slanu vodu ako vas boli grlo, a to može pomoći i danas, tvrdi Firshen koja to radi i sama, ali možete se poslužiti i čajevima umjesto slane vode.

9. Spremite zubnu četkicu

Ako je neko u vašoj porodici bolestan, pospremite svoju četkicu u zatvoreni prostor kako virus ne bi došao do nje i ostao dugo na vlažnoj površini. To je odličan način za prevenciju raznih oboljenja. Ako ste vi bolesni, četkicu obavezno zamijenite.

10. Krećite se

Privlačno je izbjegavati napor kad se ne osjećate baš dobro i svježe, ali možda je dobra ideja stisnuti zube i odraditi kratki trening. Istraživanja pokazuju kako je imunitet puno jači nakon vježbanja, pa iskoristite ovu preventivnu mjeru.

Izvor: Portal Vijesti