Krhke kosti: Ovim povećavate šanse za nastanak osteoporoze

Svi znamo da našem organizmu treba kalcijum, ali možda nijeste svjesni da vaš stil života povećava rizik od razvoja osteoporoze

Osteoporoza je bolest koja se najčešće javlja kod starijih osoba, a praćena je smanjenjem gustoće i mase kostiju što dovodi do povećanog rizika od lomova.

Osteoporoza već danas ima u svijetu epidemijske razmjere, ali je teško odrediti opseg tog problema. Procjenjuje se da zahvata oko 8 do10 odsto svjetske populacije. Statistika stalno upozorava da su gotovo svaka treća žena i svaki osmi muškarac tokom života izloženi riziku od nastanka osteoporoze. Žene gube koštanu masu puno brže u ranoj postmenopauzi zbog niskog nivoa estrogena. Većina ljudi i ne zna da ima osteoporozu dok ne slome kost, što znači da je bolest već napredovala, piše ordinacija.hr.

Nakon otprilike 30 -te godina života nastupa gubitak koštane mase, što je dovoljan razlog da se od mladosti brinemo o svojim kostima.

Ključne mjere za jačanje kostiju su redovna tjelesna aktivnost, dovoljan unos kalcijuma, vitamina D i hrana bogata proteinima.

Ipak, postoje navike kojima svojim kostima nanosite štetu, a da možda toga nijeste ni svjesni.

Previše vremena provodite na kauču

Ako praktikujete sjedilački način života, možete povećati šanse za nastanak osteoporoze. Kost je, smatra dr. Johnatan Lee, živo tkivo i reaguje na teret. Kako bi se stimulisale ćelije koje grade kost, potrebno ih je opteretiti, na primjer hodanjem ili dizanjem tereta. “Kosti duže traju što ih više koristite, a ako za to nemaju priliku, one će se istrošiti“, napominje Lee.

Do zdravih i čvrstih kostiju možete doći vježbanjem. Sve što uključuje uspravni stav i istezanje koristiće vašem koštano-mišićnom sistemu. Odaberite aerobik, plesanje ili čak žustru šetnju. Idealno, ciljajte na 150 minuta umjerene tjelesne aktivnosti sedmično. Što više sati provedete na nogama, to ćete imati manje preloma kostiju kasnije u životu, pojasnili su stručnjaci.

Volite crveno meso

Bilo da ste ljubitelj mesa ili ste na jednoj od prehrana koje ga uključuju u velikim količinama, vjerojatno ga jedete više nego što je organizmu potrebno, a to će se odraziti na veše kosti. Naime, ishrana puna proteina izaziva pretjerano lučenje kalcijuma iz bubrega, a kako je on neophodan za građu kostiju, nedostatak minerala može izazvati propadanje kostiju.

Obožavate jako slanu hranu

Ovo je još jedna prehrambena navika koja može uticati na propadanje kostiju. “Prevelik unos soli utiiče na porast krvnog pritiska, a kako tada bubrezi izbacuju višak natrijuma, sa njim odlazi i kalcijum“, pojašnjava Lee. Smjernice Svjetske zdravstvene organizacije o konzumaciji soli kažu da je preporučen dnevni unos kuhinjske soli od 5 g.

Izbjegavate sunce kao da ste vampir

Vitamin D igra važnu ulogu u apsorpciji kalcijuma, a time i zdravlju kostiju. On je ključ koji otključava vrata i dopušta kalcijumu da iz crijeva pređe u krvotok.

Naše tijelo može samo da sintetizuje vitamin D, ali za to mu je potrebna pomoć sunca. Ako želite da povećate nivo “sunčevog vitamina”, ljekari preporučuju najviše 15 minuta izlaganja sunčevim zracima bez nanošenja kreme sa zaštitnim faktorom. Na taj način ćete sintetizovati otprilike 90 odsto dnevne potrebe organizma za ovim vitaminom, a ostatak možete dobiti iz dodataka ishrani ili iz hrane. Ne budite vampir, izađite na sunce!

Ispijanje kafe je vaša zavisnost

“Istraživanja koja se bave proučavanjem razloga zašto kafa može izazvati gubitak koštane mase, stalno napominju kako se čini da se negativan uticaj ogleda samo kada je u pitanju i nedostatak estrogena, pa bi moglo biti problematično za žene u post-menopauzi“, navodi dr. Lee. Ipak, niz studija bavilo se upravo ovim pitanjem, povezanošću kofeina i osteoporoze, a rezultati su bili kontradiktorni. Za sada, stručnjaci Univerzitetasveučilišta Oregon State preporučuju ograničavanje na tri šoljice kafe dnevno

Pijete previše alkohola

Male količine alkohola mogu biti i dobre za zdravlje kostiju, ali više od par pića u danu daje suprotan efekt. “Previše alkohola može otežati apsorpciju kalcijuma i tako uticati na rad gušterače i jetre“, napominje Lee. Ovo se posebno odnosi na žene jer utiče na smanjenje estrogena, što može da vodi do osteoporoze.

Izvor: Portal Vijesti