​ Ambasada SR Njemačke i Institut – zajedno protiv koronavirusa

Uvažavajući značaj da na raspolaganju bude dovoljno testova kako bi se na brz i pouzdan način moglo utvrditi da li su pacijenti sa simptomima karakterističnim za COVID-19 inficirani novim koronavirusom, Ambasada SR Njemačke stavila je 10.000 evra iz svog projektnog fonda na raspolaganje Institutu za javno zdravlje Crne Gore kako bi se nabavili kompleti za testiranje na novi koronavirus.

Dodatni iznos od 7.950,- evra neophodan za kompletiranje nabavke obezbijediće Institut iz sopstvenih sredstava. Na taj način biće obezbjeđeno nešto manjer od 1000 rtPCR kompleta za testiranje građana Crne Gore.

Ovim se na efikasan i solidaran način podržavaju napori Vlade Crne Gore, u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19 i obezbjeđivanja optimalnog medicinskog zbrinjavanja oboljelih od COVIDa-19.

Ambasador Veber je povodom uspješnog projektnog predloga Instituta izjavio: „ Njemačka se u borbi protiv koronavirusa zalaže za solidarnost, jedinstvo i međunarodnu saradnju, posebno u okviru Evropske unije, kao i sa zemljama Zapadnog Balkana i Crnom Gorom. Iz tog razloga će Njemačka i dalje biti angažovana i na solidaran način podržavati Crnu Goru u borbi protiv pandemije koronavirusa i prevazilaženju njenih posljedica, kako na bilateralnom nivou tako i u okviru Evropske unije. Solidarnost i jedinstvo su upravo sada neophodni i granice ne smiju predstavljati prepreku za pomoć .“

Zahvaljujući se na vrijednoj pomoći kroz projekat unaprijeđenja testiranja na novi koronavirus direktor Instituta prof. dr Mugoša je izjavio: „U ovim teškim vremenima, u kojima su sve države svijeta suočavaju sa jednim od najvećih izazova u modernoj istoriji, jako nam je drago da prijateljstvo i duh solidarnosti ne poznaju granice. Ambasada Njemačke u Crnoj Gori, kroz svoje aktivnosti, i kroz solidarnost njemačkog naroda i Evropske unije, još jednom je potvrdila prijateljske odnose između dvije zemlje sa ciljem pružanja podrške crnogorskim građanima i institucijama. S ovim projektnim sredstvima omogućićemo testiranje još većeg broja građana te na taj način nastaviti aktivnosti u cilju otkrivanja i i suzbijanja daljeg širenja infekcije“.

Ova donacija je dobar primjer za sve gore navedeno, ali nije jedini:

Crna Gora i Njemačka su zajedno u okviru nekoliko letova avio prevoznika Montenegro Airlines-a omogućili crnogorskim i njemačkim državljanima, ali i državljanima drugih EU država, uprkos uvedenim putnim ograničenjima, povratak u njihove domove.

Pored toga, Njemačka je kroz svoju organizaciju „Help e.V“ i uz podršku Ambasade već uputila pakete pomoći ranjivim grupama koje su posebno pogođene ovom krizom, te podržala školsku nastavu na daljinu koja je uspostavljena zbog zatvaranja škola. Zaštitne maske, respiratori, sredstva za dezinfekciju su sada svima potrebni – zato je veoma dobra odluka Evropske unije da zemlje Zapadnog Balkana izuzme iz restrikcija izvoza medicinske opreme.

Ugovorom od 3 miliona evra za hitne potrebe i paketom podrške od 50 miliona evra za Crnu Goru, koji je sa Vladom Crne Gore potpisao šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori prošle sedmice, Evropska unija i njene članice su preuzele odgovornost i pokazale solidarnost sa Crnom Gorom koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Izvor:IJZCG