Koliko koja bolest povećava rizik od komplikacija u slučaju Covida-19

Kad se udruže koronavirus i neka hronična bolest šansa da se završi na intenzivnoj njezi ili umre za te pacijente je 20 odsto dok je za zdrave pet procenata

Koliko jedan, dva ili više zdravstvenih rizika povećava mogućnost da će pacijent zaražen virusom Covid-19 imati komplikacije i završiti na liječenju u intenzivnoj njezi pa čak i umrijeti pokazala je najnovija kineska studija rađena na 1590 pacijenata, piše Jutarnji list.

Na primjer, smrtni ishod bio je vjerojatniji kod onih koji su imali neki zdravstveni problem i to 8,8 odsto dok je to kod onih bez tih problema bio 1,3 posto. S porastom broja komorbiditeta, rizik je bio veći. Za one koji su imali dva rizika vjerojatnoća lošeg ishoda bila je 160 posto veća, a 80 posto za one s jednim rizikom. Za pacijente s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća taj je rizik za loš ishod bio 160 posto veći.

Visoki pritisak

Najgore prolaze onkološki pacijenti kojima kancer povećava rizik za 250 posto. To potvrđuju i italijanska istraživanja koja su pokazala da su žrtve koronavirusa u većini imale neki zdravstvene deficite, a čak polovina je imala tri i više bolesti prije nego što je zaražena koronavirusom. Odnosno njih 99 odsto. Istraživanje 355 smrtnih slučajeva u Italiji pokazalo je da su samo tri žrtve ili 0,8 odsto ranije bile potpuno zdrave.

Dovoljan je samo jedan zdravstveni rizik, na primjer visoki krvni pritisak, pa da zaraza koronavirusom završi kobno čak i za mlađeg pacijenta odnosno da se ta opasnost udvostruči. Naime, ljekari od početka pandemije Covida-19 upozoravaju da svi hronični pacijenti imaju značajno veći rizik za komplikacije bolesti te da se oni zato dodatno moraju čuvati od zaraze koronavirusom.

Intenzivna

Najnovija studija koju je vodila Wei-Jie Guan s medicinskog fakulteta u Guangzhouu pokazala je da samo jedan zdravstveni rizik povećava smrtni ishod u slučaju zaraze koronavirusom za čak 80 odsto, kao i da, kad se udruže koronavirus i neka hronična bolest šansa da se završi na intenzivnoj njezi ili umre za te pacijente je 20 odsto dok je za zdrave pet procenata. Najrizičniji su pacijenti koji imaju kancer i čiji je rizik 250 odsto veći ili oni s hroničnom opstruktivnom bolesti pluća od kojih je četvrtina pacijenta s Covidom-19 umrla, a polovina tih pacijenata morala se liječiti na jedinicama intenzivne njege. Za poređenje, stopa je bila pet puta manja za one s visokim krvnim pritiskom ili dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

U studiji je inače analizirano 1590 pacijenata hospitalizovanjih u decembru i januaru u kineskim bolnicama. Njihova prosječna starost bila je 49 godina, a bili su zbrinuti u 575 bolnica u 31 kineskoj provinciji što znači da nije uključivala one s blagim simptomima koji su se liječili kod kuće. Od bolničkih pacijenata 16 odsto imalo je teški oblik bolesti, a 8,2 posto prošli su intenzivnu, respirator ili su umrli. Pedeset pacijenata je umrlo, što je stopa smrtnosti 3,1 posto za hospitalizovane pacijente. Polovina umrlih imala je tri ili više zdravstvenih problema prije ove dijagnoze, 25,6 posto dvije patologije, a 25 posto samo jednu. Pokazalo se da su najčešći problemi bili visoki krvni pritisak, srčane bolesti i dijabetes. Oko 76 odsto umrlih imalo je visoki krvni pritisak, 35 odsto dijabetes, 33 ishemijsku bolest srca i četvrtina fibrilaciju atrija. Zasad se ne zna zašto su ljudi s visokim krvnim pritiskom toliko osjetljivi na koronavirus.