Na prvim linijama odbrane za dobro svih građana

Crnogorski zdravstveni radnici na prvoj liniji odbrane od koronavirusa, na umor, kako kažu, ne misle, jer znaju da je jedini adekvatan odgovor na epidemiju da svi shvatimo da smo na istom zadatku i da samo zajedno, odgovornim pristupom možemo uspjeti.

Za odgovornog tehničara Odjeljenja za zarazne bolesti pri Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje, sanitarnog tehničara Ivana Đurovića, radni dan počinje u sedam i 30, ali nikad ne zna kada će se završiti.

„Dolaskom na posao od ljekara dobijamo raspored šta treba da se odradi. Imamo listu osoba koje treba uzorkovati i radimo pripreme za uzorkovanje na terenu i kod nas. Pripremamo ekipe koje će krenuti. Svi nose zaštitnu opremu, što je mnogo bitno. Tako štitimo sebe i druge“, ispričao je Đurović.

Kada dođe kod osobe za koju se sumnja da je zaražena novim koronavirusom Ivan oblači zaštitnu opremu, koja podrazumijava dva para rukavica, masku, naočare, vizir, kombinezon i čizme.

„Kolega koji je sa nama prekontroliše da li smo spremni za uzorkovanje. Nakon toga, uzimamo pribor i pristupamo uzorkovanju. U frižider odlažemo uzorak, a kolega koji nas čeka priprema kese za medicinski otpad i onda svlačimo zaštitnu opremu dio po dio, kako smo se i obukli. Uz svaki postupak radimo dezinfekciju ruku“, kazao je Đurović.

Na putu do posla, kako nam je ispričao, razmišlja o pacijentima, o tome kakav ga dan očekuje, koliko će biti uzorkovanja, a strijepi, kako je priznao, od rezultata.

„U početku je bilo straha jer je virus bio nepoznat. Sada smo se uhodali, tačno znamo šta ko treba da radi. Najviše razmišljamo o pacijentima i njihovim porodicama, o tome kakvi će biti nalazi“, rekao je Đurović.

Za Ivanom je, kako je nerado priznao, mnogo neprospavanih noći, ali pored umora koji ne može da prikrije iako se trudi, jasno je poručio da on i kolege imaju energije i snage koliko god je potrebno i da su tu za sve građane.

IMG 80371

„Kada dođem kući razmišljam o svemu ovome. Osmjeh djece i supruge vraća mi snagu. Mnogo mi znači podrška porodice, kolega. Mi kolege bodrimo jedni druge, pričamo kako da sve prevaziđemo, kako da budemo jači, bolji, da izdržimo“, rekao je Đurović.

A dok gledamo skromnog i posvećenog Ivana koji bi mnogo radije radio uzorkovanje, nego govorio pred kamerom, osjećamo da će se Crna Gora uspješno izboriti sa epidemijom. U to čvrstvo vjeruje i Ivan koji je građanima poručio da uz njihov doprinos, ono što on i kolege rade ne može biti uzalud.

„Time što ostajete kući pomažete nama, a mi smo tu za vas. Hvala vam što poštujete preporuke, ali nema opuštanja. Nastavite tako, jer jedino zajedno možemo uspjeti. U ovoj borbi učestvujemo svi i iz nje možemo i moramo izaći kao pobjednici“, poručio je Đurović.

Molekularni biolog i fiziolog u Centru za medicinku mikrobiologiju na Odjeljenju za molekularnu dijagnostiku Instituta za javno zdravlje, Marija Govedarica, pojasnila je da je real-time PCR dijagnostička tehnika, koja se koristi u molekularnoj biologiji radi utvrđivanja prisustva genetskog materijala patogena u ispitivanom uzorku.

„Sama procedura traje oko četiri sata i podrazumijva primarnu obradu uzorka, proceduru izolacije nukleinske kiseline, pripremu PCR reakcije i naravno samu postavku, odnosno analizu“, pojasnila je Govedarica.

Posla, kako je kazala, ima mnogo i svi na odjeljenju su izuzetno posvećeni i trude se da daju maksimum kako bi svakodnevno obradili što više uzoraka.

Zbog toga smjene uvijek traju mnogo duže od osam sati.

„Svi navijamo da u ispitivanim uzorcima bude što više negativnih, jer smo svjesni zabrinutost onih koji čekuju rezultate. I mi sa njima i njihovim porodicama dijelimo zabrinutost, a onda i radost kada rezultat bude povoljan, odnosno negativan“, rekla je Govedarica.

Načelnica odjeljenja za epidemiologiju zaraznih bolesti u Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje, specijalista epidemiolog Sanja Medenica, rekla je da su, u vezi sa epidemijom, aktivnosti počele početkom januara „kada smo davali određene predloge i kada su naši nadležni dobijali osnovne informacije o obolijevanju od COVIDa-19“.

„Aktivnosti su bile mnogobrojne i od 20. januara moje kolege i ja smo stalno ovdje, danonoćno. Dešava se da radimo i cijelu noć. Što se tiče zaraznih bolesti mi smo zaduženi za Podgoricu, Danilovgrad i Cetinje, a na nacionalnom nivou smo zaduženi za cijelu Crnu Goru. Moram da naglasim veliku ulogu svih epidemioloških službi u Crnoj Gori, epidemiologa u Institutu za javno zdravlje i naših kolega iz unutrašnjosti“, rekla je Medenica.

IMG 80551

U odgovoru na epidemiju novog korona virusa, kako je naglasila, standardizovan je odgovor svih crnogorskih epidemioloških službi.

„Sada se svakog, ili drugog-trećeg dana čujemo sa našim epidemilozima i u odgovoru na ovu epidemiju smo potpuno standardizovani, tako da znamo sve šta se dešava u svim crnogorsksim opštinama“, rekla je Medenica.

A novi koronavirus učinio je da se u posljednje četiri sedmice radi potpuno drugačije nego ranije.

„Mi smo ovdje od 15 do 17 sati dnevno. Dešavalo se da spavamo po dva-tri sata i opet ujutru nastavljamo. Mi smo se podijelili kao da imamo tri tima po pet ljekara. Ja rukovodim sa tom ekipom i imamo doktorku specijalistu koja je zadužena za praćenje podataka, koja je takođe svakodnevno ovdje. Ta podjela je na papiru, a skoro svakog dana je angažovano svih 15 ljudi“, pojasnila je Medenica.

Pričajući o aktivnostima koje se preduzimaju, kazala je da se prvo prate svi pozitivni slučajevi.

„Svaki pozitivni slučaj se istražuje i epidemiloški obrađuje. Zatim se istažuju svi njegovi kontakti. Kontinuirano pratimo one koji su pozitivni. Svaki ljekar je zadužen za određene pacijente, koje je pratio. Prikuplja sve podatke o kontaktima koje je ostvarila pozitivna osoba. Svi kontaki se odmah epidemiloški obrađuju. Daju se preporuke da budu u kućnoj samoizolaciji dok se ne dobiju određeni podaci“, objasnila je Medenica.

A nakon često neprospavane noći, novo jutro ljekarima donosi nove podatke i zadatke.

„Imamo određena angažovanja što se tiče pojačanog epidemiološkog nadzora u Tuzima, na Koniku, za opštine Cetinje, Danilovgrad i Podgorica. Naši ljekari su zaduženi i za nadzor nad karantinima. Prate se kontaki od početka dok ne prođu dani kada oni moraju biti pod ljekarskim nadzorom. Moram da ukažem na odličnu saradnju sa našim kolegama kliničarima i kolegama u primarnoj zdravstvenoj zaštiti“, pojasnila je Medenica.

A u Crnoj Gori, kako je rekla, danas nema mjesta u koje epidemiolog ne može da dođe i „ukoliko postoji potreba mora da dođe“.

„Naše kolege iz ovog Centra su išle da pomognu kolegama u Bijelom Polju, Beranama, na primorje kada je bilo potrebno, obrađivali određene slučajeve u okolnim selima. Ukoliko bilo ko ima respiratorni simptom i javi se, dođe ta informacija do nas, moje kolege provjeravaju svaki slučaj i preduzimaju aktivnosti u zavisnosti od toga šta situacija nalaže“, pojasnila je Medenica.

Naporno jeste, ali se, kako kaže, na umor ne misli, već samo na to da se pomogne gdje je potrebno.

„Niko nije rekao da je umoran, da ne može, niti je bilo ko odbio da nešto uradi. Svi smo odvojeni od svojih porodica, mnogi od svoje maloljetne djece. Skoro sam vidjela sliku male kćerke moje koleginice koja sa suzicama razgovara sa mamom. Moja djeca su u Kolašinu. Takođe, i druge kolege su odvojene od djece, jer smo mi ipak u riziku. Otkrili smo prve slučejeve, otkrivamo i dalje. Naši su ljekari na prvoj liniji“, rekla je Medenica.

Uzorkovanje se, kako je kazala, vrši na dva načina.

„Za osobe koje mogu da dođu kolima, uzorkovanje organizujemo u tačno određeno vrijeme ispred Instituta za javno zdravlje. Postoji jasna procedura kako se to radi, a za stanovnike koji su u nemogućnosti da dođu, naše kolege svakodnevno idu u terensku aktivnost. Dolazimo do svih domova“, poručila je Medenica.

A najbolji i jedini adekvatan odogovor na epidemiju je, kako smatra, da svi rade svoj posao.

„Epidemilozi su radili i nastaviće da rade svoj posao. Kliničari i Klinički centar, Opšte bolnice, infektolozi, intenzivisti, internisti koji su u direktnom kontaktu sa teško oboljelim rade svoj posao. Ljekari, mediji, policija, vojska, državni aparat, građani, svi mi, svi smo na istom zadatku. Veoma je važno da svi sa svoje strane i svojim aktivnostima doprinesemo da ovo držimo pod kontrolom“, poručila je Medenica.

Naši sagovornici i njihove kolege odabrali su posao koji vole i zbog toga im ništa nije teško. Znanjem, posvećenošću i odgovornošću bore se protiv koronavirusa, za dobro svakog crnogorskog građanina i države. Zahvalni su za aplauze koji ih svako veče bodre da istaju. A ti aplauzi su za medicinske radnike, ali i za radnike/ce u trgovinama, apotekama, komunalce, policajce, vojnike, za sve one koji nemaju privilegiju da ostanu doma.

Izvor: Portal RTCG