BEGIĆ: Jako je bitno u ovom trenutku čestitati većinskoj Crnoj Gori koja je shvatila realnu opasnost

U Crnoj Gori je od koronavirusa oboljelo osoba. Od jutros je urađeno još 140 analiza koji su potvrdili prisustvo COVID 19 kod još jedne osobe.

To je saopštio pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Senad Begić

Nemanja Radojević, pomoćnik direktora KCCG je naveo da je vrlo mali broj poritužbi pacijenata i da ljekari s obzirom na varedne okolnosti, daju sve od sebe, a kako je kazao, građani razumiju o čemu se radi i prihvataju situaciju kakva jeste.

“Ako situacija bude ovakva i u narednim danima, moguće je da će se u KCCG obavljati hirurški zahvati, kad su u pitanju maligne bolesti”, kazao je Radojević.

Begić je kazao da se na svakodnevnom nivou ažurira stanje osoba koji su u karantinima, ali i informacije o njima.

-Trenutno je 11 objekata određeno za karantine, i jutrošnje stanje je bilo takvo da se u njima nalazilo 388 osoba – rekao je Begić, dodajući da je ukupan kapacitet karantinskih smještaja nešto manji od 1200 osoba.

Begić je ponovio da je virus najpogubniji za one starije od 65 godina, ali uzrastne grupe oboljelih izražavaju način ponašanja i broj kontakata.

Kako je naveo Begić, kod nas se najčešće radi o porodičnim klasterima, to objašnjava broj mladih koji su oboljeli.

Begić je naveo i da je vjerovatnoća lažno pozitivnih i lažno negativnih nalaza minimalna, navodeći da u IJZ koristite PSR analiziranje.

 

https://www.youtube.com/watch?v=6PL0xE6BzWY#action=share

 

On je kazao i da se u Crnoj Gori oko 20 odsto populacije ne pridržava mjera NKT.

“Jako je bitno u ovom trenutku čestitati većinskoj Crnoj Gori koja je shvatila realnu opasnost i izraziti divljenje onima koji ostaju u domovima gotovo tri sedmice, ali isto ako treba naglasiti da osobe koje šetaju i ostvaruju fizičke kontake i ne poštuju preporuke nijesu sigurni i ne znaju kakvu opasnost nanose i sebi i najbližima”, kazao je Begić odgovarajući na pitanje Portala Analitika.

Radojević je kazao da je u Crnoj Gori zaraženo 20 medicinskih radnika.

-Šest ljekara, jedan stomatolog, jedna apotekarka jedan higijeničar i medicinske sestre su zaraženi virusom, pri čemu je 180 zdravstvanih radnika u samoizolaciji, od čega 55 ljekara, ostalo su medicinske sester i higijeničarki – naveo je Radojević.

Njihovo zdravstveno stanje je, kako je rekao dobro, s tim što je jedan kolega hospitalizovan ali je njegovo stanje stabilno.

Radojević je kazao i da je hospitalizovano 42 pacijenta, od čega 13 u Podgorici, 12 u Baru, šest u Nikšiću, dok su ostali smješteni u Beranama.

Izvor: Portal Analitika