COVID-19 imaće neizbježan negativan uticaj na mobilnost mladih

INTERVJU sa Nedom Mijović – crnogorskom državljankom na studijama u Grčkoj

O tome kako se Grčka nosi sa izazovima koronavirusa, razgovarali smo sa Nedom Mijović, crnogorskom studentkinjom u inostrantvu i nekadašnjom članicom NVO CAZAS. Nakon završetka osnovnih studija na Ekonomskom fakultetu u Podgorici, Neda je upisala master program u oblasti energetske strategije, prava i ekonomije na Univerzitetu u Pireju, u Grčkoj.

U toku školovanja je bila aktivna članica organizacija koje za cilj imaju osnaženje mladih ljudi, a radom u NVO CAZAS je, kako kaže, razvila ljubav prema omladinskom aktivizmu.

Intervju sa Nedom i njene utiske o boravku u Grčkoj za vrijeme globalne epidemije pročitajte u nastavku.

–       Kakva je trenutna situacija u Grčkoj povodom korona virusa, kakve su mjere preduzete za sprečavanje širenja virusa i kako reaguje stanovništvo?

Što se tiče preduzetih mjera, u Grčkoj je situacija poput one u Italiji – uvedena je zabrana kretanja, osim u neophodnim slučajevima, a i tada je potrebna potvrda uz koju možemo da se krećemo napolju. Za kršenje mjera su predviđene novčane kazne. U Atini su, od uvođenja zabrana, ulice skoro prazne, što ukazuje na to da se stanovnici pridržavaju mjera.

–       Kako zdravstveni sistem u Grčkoj odgovara na povećanje broja pacijenata?

Budući da su mjere zabrane kretanja uvedene po otkrivanju prvih zaraženih, njihov broj raste, ali pod kontrolom, tako da zdravstveni sistem nije preopterećen, makar za sad.

–       Postoji li bojazan od nestašice zaštitne opreme i pojave selektivnog liječenja?

Koliko sam ja upućena, takva bojazan je prisutna svuda u svijetu. Ovdje, uz mjere ograničenja kretanja i način rada zdravstvenog sistema radi se na smanjenju vjerovatnoće da do takvog scenarija dođe.

–       Kakav je stav javnosti prema ozbiljnosti situacije na globalnom nivou?

Rekla bih da je situacija konačno ozbiljno shvaćena i da se radi na tome da se što efikasnije riješi ovaj problem.

–       Svjedočili smo povratku iz inostranstva brojnih crnogorskih studenata, zbog čega si odlučila da ostaneš u Grčkoj, umjesto da se vratiš u Crnu Goru?

Moj glavni razlog je taj što nisam željela da izlažem svoju porodicu dodatnom riziku. Zato sam odlučila da ostanem ovdje i ovdje se pridržavam mjera izolacije, a za Crnu Goru će biti vremena, nadam se nekim ljepšim povodom.

–       Kako javnost u Grčkoj gleda na trenutnu situaciju u Crnoj Gori i činjenicu da smo među posljednjima otkrili prve slučajeve zaraženih virusom?

Ovdje je pažnja javnosti većinom usmjerena na situaciju u Grčkoj, pa nisam čula mišljenja povodom stanja u Crnoj Gori. Iz razgovora sa prijateljima koji su Grci, bili su iznenađeni blagovremenom reakcijom koju je Crna Gora imala po pitanju sprječavanja širenja virusa, jer su mjere uvedene prije otkrivanja prvog slučaja.

–       Kako su fakulteti u Grčkoj prihvatili novonastale okolnosti u organizovanju nastave?

Univerzitet u Pireju na kom studiram je odmah organizovao online nastavu za svoje studente, pa nismo izgubili nijedno predavanje u toku ove situacije. Slično su reagovali i ostali univerziteti ovdje. Čak i kurs grčkog jezika koji sam pohađala sada pratim online.

–       Šta misliš o uticaju koji korona virus može ostvariti na mobilnost mladih u bliskoj budućnosti i da li će biti posljedica u tom pogledu?

Mislim da je neminovan negativan uticaj na mobilnost u tom polju, kao i na mobilnost uopšte, ali su trenutno važnije stvari prioritet i to je razumljivo.

–       Šta misliš da je najbolji način individualnog doprinosa borbi protiv korona virusa?

Truditi se da se pridržavamo savjeta stručnjaka, svakako. Možda ne djeluje da kao pojedinci možemo mnogo da uradimo, ali umnogome od nas zavisi kako će se ova situacija odvijati.

–       Na koji način provodiš vrijeme u izolaciji i šta bi preporučila mladima u ovom periodu?

Trudim se da organizujem svoje dane tako da se pobrinem za obaveze, ali i da posvetim fizičkoj aktivnosti, relaksaciji i zabavi. Neobično je, jer nisam navikla da dane provodim kod kuće, ali daleko od toga da je dosadno.

Na ovaj period gledam kao na sjajnu priliku da se vratimo hobijima koje smo zapostavili zbog dnevnih obaveza, a i se više posvetimo svojim prijateljima i porodici (online, naravno).