Opštinski tim za zaštitu i spašavanje: Saopštenje za javnost

Obavještavamo poljoprivredne proizvođače i ostale da su iz mjera ograničenja kretanja u vremenskom periodu važenja zabrane kretanja radnim danima (19 – 05 časova) i vikendom (13 – 05 časova), od mjesta stanovanja do svog gazdinstva i nazad izuzeti:

1.Zaposleni u privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i agroindustrije, ribarstva, sektora akvakulture, kao i onim koji obavljaju veterinarsku djelatnost

Prilikom kretanja potrebno je da kod sebe imaju Potvrdu o izuzetku zabrane, odnosno od ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom Covid-19.

2.Registrovani poljoprivredni proizvođači

Prilikom kretanja potrebno je da kod sebe imaju Rješenje o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava koje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i/ili Rješenje koje je izdala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove do 24.marta 2020. godine.

3.Privredni ribari

Prilikom kretanja kod sebe treba da imaju Dozvolu za privredni ribolov koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, uz napomenu da dozvola kojoj je istekao rok važenja smatra se važećom.

4.Sektor akvakulture

Prilikom kretanja potrebno je da kod sebe imaju Dozvolu za akvakulturu/merikulturu koju je izdalo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja uz napomenu da dozvola kojoj je istekao rok važenja se smatra važećom.

5.Ribočuvari

Prilikom kretanja kod sebe moraju imati Legitimacije za ribočuvara koju je izdalo Ministartvo poljoprivrede i ruralnog zavoja uz napomenu da legitimacija kojoj je istekao rok važenja smatra se važećom.

Svi ostali koji se bave određenom vrstom poljoprivredne djelatnosti, a pri tom nijesu registrovani i nemaju ni jednu odgore pomenutih registracija/rješenja nisu izuzeti od zabrane ograničenja kretanja.

Kada je u pitanju zabrana putničkog međugradskog saobraćaja, izuzeti su od zabrane: zaposleni u privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i agroindustrije, ribarstva, kao i oni koji obavljaju veterinarsku djelatnost i registrovani poljoprivredni proizvođači, ukoliko je u pitanju prevoz od mjesta prebivališta do radnog mjesta i nazad.

U slučaju službenih međugradskih putovanja neophodnih za promet živih životinja za proizvodnju hrane, proizvodnju preradu i distribuciju hrane i hrane zaživotinje i za nesmetano pružanje veterinarskih usluga, kao i za obavljanje poljoprivrednih djelatnosti potrebno je obezbijediti:

– Putne naloge za zaposlene u privrednim subjektima iz oblasti poljoprivrede i agroindustrije, ribarstva, kao i onim koji obavljaju veterinarsku djelatnost sa naznačenim mjestom prebivališta i radnim mjestom.

– Rješenje o upisu u Registar poljoprivrednih gazdinstava koje je izdalo Ministartvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i/ili Rješenje koje je izdala Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove do 24. marta 2020. godine za poljoprivredne proizvođače.

Izvor: bijelopolje.co.me