Rabrenović: Dijabetičari obavezno u strogoj izolaciji

„Svi dijabetičari moraju biti u strogoj izolaciji i preporučuje se da imaju dovoljan broj insulina i drugih ljekova za najmanje dva mjeseca, kao i da imaju aparat za mjerenje šećera kod kuće“, kaže doktorica Rabrenović.

Doktorica Zorica Rabrenović, endokrilonog, za Boje jutra ističe da su dijabetičari jako ugroženi usljed novonastale epidemije koronavirusa, jer je u pitanju hronična bolest, a dijabetičari su osjetljiva kategorija.

Ona napominje da kod dijabetesa tipa jedan dolazi do razvoja bolesti u ranom djetinjstvu i ona traje cijelog života, dok kod dijabetesa tipa dva dolazi do razvoja bolesti u kasnijem periodu života, međutim, kako kaže, obje kategorije su jednako ugrožene, naročito ukoliko dođe do porasta nivoa šećera.

„Svi dijabetičari moraju biti u strogoj izolaciji i preporučuje se da imaju dovoljan broj insulina i drugih ljekova za najmanje dva mjeseca, kao i da imaju aparat za mjerenje šećera kod kuće“, kaže Rabrenović.

Kako kaže, kada je u pitanju nizak nivo šećera i jave se simptomi vrtoglavice, znojenja i malaksalosti, preporučuje se da dijabetičari popiju sok, pojedu kocku čokolade i na taj način povrate nivo šećera.

„Najbitnije je da se ostane kod kuće i ovo važi kako za mlađe, tako i za starije dijabetičare“, ističe doktorica, dodajući da je jako važno da se održava fizička aktivnost vježbom trbušnjaka ili upotrebom kućnog bicikla.

Ona napominje da je utješno što koronavirus gotovo uopšte ne napada djecu i tinejdžere, ali da je najveća opasnost korone u njenom brzom širenju.

„Dijabatičari, ostanite doma, to je jedini način da se izborimo sa bolešću kako treba“, zaključuje doktorica Rabrenović.

Izvor: Portal Vijesti