Virusi i bakterije na novčanici mogu da se zadrže i mjesec dana

Iz Centralne banke i poslovnih banaka građanima, kao jednu od mjera zaštite od korona virusa, savjetuju da koriste kartice, a da izbjegavaju plaćanje gotovim novcem, jer je to neuporedivo sigurnije. To je savjet i Svjetske zdravstvene organizacije.

Veliki broj građana, međutim i dalje koristi gotovinu, a mnogi se pitaju da li se preko novca prenosi ovaj virus, koliko se na njemu zadržava, i kako bezbjedno postupati prilikom i nakon rukovanja gotovinom.

Odluku, ne računajući kratku preporuku banaka i zdravstvenih radnika, nijesmo uspjeli da pronađemo. Oni preporučuju da se nakon rukovanja gotovinom obavezno temeljno operu ruke što je prije moguće.

U stranim medijima i na raznim sajtovima mogu se naci mnoge informacije, pa i ta da su američki istraživaci testirali novčanice od jednog dolara iz banke u Njujorku i, kako navode, pronašli stotine mikroorganizama, ukljucujući oralne i vaginalne bakterije i DNK od kućnih ljubimaca i virusa.

Hrvatski RTL je recimo ovih dana uz preporuku Svjetske zdravstvene organizacije da se plaća po mogućnosti beskontaktnim karticama, objavio da se korona virus na novčanicama može dugo zadržati.

Navode da virusi i bakterije na novčnicama mogu da se zadrže i mjesec, a na kovanicama i do sedmicu. Podsjećaju da su neke banke u Kini i Koreji da bi spriječširenje korona virusa počele da dezinfekuju novčanice.

Svjetski mediji navode da su Kinezi za dezinfekciju novcčanica koristili ultraljubičasto svjetlo i visoke temperature i nakon 14 dana ih vracćali u upotrebu.

Hrvatski N1, prenosi Večernji list, navodeći da je Portal za edukaciju o finansijama, LendEDU, uradio istraživanje o tome koliko su novčanice i kartice zaista prljave.

Obuhvaćeno je više od 40 kreditnih kartica, 27 razlicitih novčanica i deset kovanica. Svaki od predmeta testiran je na bakterije. Rezultati su, navode oni, pokazali da je novac zaista prljav dodavši da nije ni čudo kada se pomisli kroz koliko je ruku prošla određena novčanica ili kovanica. – No, ono što mnogi nijesu očekivali, kartice za plaćnje su čak i prljavije – navode ovi portali.

Izvor: bankar.me