Pranje ruku: Topla ili hladna voda? I još nešto…

Godinama se vjerovalo da će topla voda ubiti više štetnih stvari na rukama od hladne

Je li vruća voda jedini način da budemo sigurni kako smo očistili sve bakterije, viruse i prljavštinu sa ruku? Prema riječima Američkog Centra za kontrolu bolesti CDC , najbolji način za pranje ruku je onaj najobičniji – dobar sapun i čista voda. Temperatura vode, čini se, nije važna.

Godinama se vjerovalo da će topla voda ubiti više štetnih stvari na rukama od hladne i tako smanjiti rizik od širenja zaraza. Međutim, učestalo pranje ruku u jako toploj vodim međutim, može oštetiti kožu pa možete osjetiti peckanje, svrab ili slične iritacije. Zašto? Zato što voda visoke temperature uništava prirodna ulja na koži koja djeluju kao barijera od štetnih spoljašnjih uticaja, a ako imate probleme s kožem bolje ju je izbjegavati.

Studija objavljena u magazinu ‘Food service today’ se bavila pitanjem koliko je vruća voda potrebna za dobru higijenu. Tom prilikom su na ruke ispitanika stavili E-coli, zloglasnu bakteriju i mjerili koliko ruka ostaje čista nakon pranja u vrućoj vodi. Na kraju istraživanja se pokazalo da nema pretjerane razlike u pranju vrućom ili hladnom vodom, pa iz tog razloga CDC savjetuje da sami odredite temperaturu vode koja vam odgovara – bilo da je hladna ili topla.

20200323170320 a2977616e411bbb5d6eb16b66c47302dd87ea4ce1bcbe20e718d356c1b39f1ff

Rukovanje se smatra bliskim kontaktom za širenje bolesti koje se prenose kapljičnim putem, pa se zbog toga preporučuje da se ljudi što manje rukuju, jer se time smanjuje rizik potencijalnog prenosa bolesti koju izaziva novi korona virus (COVID-19) i drugih bolesti koje se prenose tim putem. CDC nudi jasne savjete kako se ruke pravilno peru:

  • Koristite čistu vodu iz slavine i sapun.
  • Ne zaboravite da operete cijele ruke, pa i područja između prstiju i nokta.
  • Perite ih barem 20 sekundi, IZJZ preporučuje 30.
  • Dobro isperite i obrišite suvim i čistim peškirom.

I još jedan detalj – možda je zgodnije da ovih dana ne nosite prstenje. Bilo kakva dezinfekcija može uništiti bižuteriju, a ako nosite plemenite metale morate voditi računa da operete i dio ruku ispod njih i samo prstenje. Iako je teško zamisliti da vas je zarazio virus koji se sakrio ospod burme – zašto bi kompikovali?

 

Izvor: Portal Vijesti