Izjava pomoćnika direktora za medicinska i javnozdravstvena pitanja u Institutu za javno zdravlje epidemiologa doktora Senada Begića

Pomoćnik direktora za  virusa.medicinska i javnozdravstvena pitanja u Institutu za javno zdravlje epidemiolog doktor, Senad Begićkazao je da su u laboratorijama Instituta za javno zdravlje juče dokazani prvi slučajevi obolijevanja od novog Korona

„Radi se o dva slučaja od ukupno 104 analize, koliko ih je do sada urađeno. Ova situacija nije neočekivana i na nju smo se svi, i mi kao Institut za javno zdravlje i vi, kao javnost, spremali sedmicama. Epidemiološke ekipe su na terenu i u skladu sa Nacionalnim planom i protokolom za postupanje na novi Korona virus, prikupljaju informacije i sprovode adekvatna epidemiološka istraživanja“, rekao je Begić.

S obzirom na trenutne informacije, kako je kazao, za očekivati je da budu registrovani novi slučajevi.

„U ovome trenutku bitno je naglasiti nekoliko stvari. Mala smo sredina i molimo vas da ne nasjedate na mnoge lažne poruke i informacije koje se šire društvenim mrežama. Takođe, zamolili bi vas da, koliko god je moguće, poštujete privatnost porodice, jer njima u ovom trenutku sigurno nije lako. I ono što je možda u ovome trenutku najbitnije, jedino zajedno, skupa, prateći i poštujući sve preporuke koje je Institut pripremio, možemo izaći kao pobjednici iz borbe sa ovim virusom“, poručio je Begić.

On je zamolio sve da ostanu kući, da peru ruke što češće, da se pridržavaju mjera socijalnog distanciranja i izbjegavaju bliske kontakte.

Izvor: PR Centar