Protivno zakonu,ugostitelji nesmetano služe alkohol djeci

Otac maloljetnih dječaka iz Podgorice nije uspio da inspektorima prijavi da je u jednom gradskom lokalu njegovom starijem sinu i njegovom društvu prodavano piće

U slučaju da ugostitelji djeci u nekom kafiću ugostitelji, protivno zakonu, natoče alkohol, roditelji maloljetnika u Podgorici ne mogu da to jednostavno i prijave nadležnima, jer nisu sigurni u nadležnosti. Umjesto da se oslone na državu, roditelji će pomoć u ovom slučaju najprije dobiti od nevladinih organizacija.

T.D., otac maloljetnih dječaka iz Podgorice, nije uspio da inspektorima prijavi da je u jednom gradskom lokalu njegovom starijem sinu i njegovom društvu točen alkohol.
Kad je pokušao da to učini preko Uprave za inspekcijske poslove (UIP), uputili su ga na “lokalnu turističku”. Na internetu je pokušao da pronađe kontakt, ali nije uspio.
Poslao je dopis Glavnom gradu, ali nije dobio i odgovor službi gradonačelnika Ivana Vukovića.
Na kraju, obratio se “Vijestima”.

Prijavu je podnio zahvaljujući angažmanu Udruženja Roditelji, sa kojim je kontaktirala redakcija.

“Otac sam dva maloljetna dječaka (14 i 11) i susreo sam se prvi put sa situacijom da se mom starijem sinu i njegovom drustvu služi alkohol u jednom ugostiteljskom objektu u Podgorici.
Kako u taj ugostiteljski objekat izlaze maloljetnici… shvatio sam da se radi o ustaljenoj praksi koja se dešava u ovom objektu, a ne samo incidentu”, ispričao je on T.D. “Vijestima”.

Nakon tog saznanja, odlučio je da ugostitelja prijavi nadležnima.
Uputio je dopis UIP, ali su mu oni kazali da slične prijave nisu više u njihovoj nadležnosti.

“Od prošle godine mi nismo nadležni za kontrolu točenja alkoholnih pića maloljetnicima, već lokalna inspekcija. Niste jedini roditelj, koji se nama obratio za rješavanje ovog problema, koji se tiče svih nas i ponosna sam što smo uspjeli, u proteklom periodu, sačuvati jedan broj mladih-maloljetnih lica, koji su konzumirali alkohol u ugostiteljskim objektima. Nemam broj telefona putem kojeg bi kontaktirali nadležnu inspekciju, ali se nadam da ćete naći na veb-sajtu opštine”, piše u odgovoru UIP roditelju T.D., kojeg su u naknadnom emailu uputili na “lokalnu turističku inspekciju”.

Umjesto da nadležni reaguju, to rade nevladine organizacije

 Nakon UIP, pokušao je da na internetu pronađe kontakt lokalnih inspektora, te uputio i dopis gradonačelniku Podgorice.
Pokušaji da se poveže sa službom nadležnom za prijavu ugostiteljskog objekta koji maloljetnim licima služi alkoholna pića trajali su preko nedjelju dana. 

“Vijesti” su kontaktirale i UIP, na čijem je čelu Alija Košuta, te službe Glavnog grada, ali ni jedni ni drugi nisu odgovorili na pitanja.
Jedno od pitanja je i da li su u obavezi i kako institucije, pošto prestane njihova nadležnost u nekoj oblasti, o tome informišu građane.

T. D. je prijavu konačno podnio nakon što se obratio “Vijestima” i povezao se sa Udruženjem Roditelji.

Kristina Mihailović iz te NVO kazala je da su im se roditelji već obraćali zbog istog problema.

“Više puta su nam roditelji prijavljivali da su saznali da se u određenim lokalima maloljetnicima toči alkohol, ili bi i naši članovi imali prilku da se sami u to uvjere. Od nedavno je slično i sa nargilama. Do sada su to uglavnom bili roditelji iz Podgorice. Primijetili bi čudno ponašanje kod djece, a onda kada bi utvrdili o čemu se radi, nakon razgovora sa njima došli bi do informacija o tome da postoje kafići gdje se taj uzrast najčešće okuplja (VIII, IX razred osnovne i I i II srednje škole) i da im se nesmetano toči alkohol”, kazala je ona “Vijestima”.

Po svakom sličnom saznanju, Udruženje Roditelji prijavi slučaj.

“Uvijek prijavimo. Ranije je kontrola bila u nadležnosti Turističke inspekcije Crne Gore i sa njima smo imali dogovor da čim nam neko javi ili saznamo da se negdje toči alkohol maloljetnicima njima to i prijavimo, a oni zatim idu u kontrolu. I to smo radili. Sada je to nadležnost komunalne inspekcije u Glavnom gradu i pozivamo njih. Za ostale gradove, prijavljujemo policiji”, kazala je Mihailović “Vijestima”.

Obavezno prijaviti sve kafane

Točenje alkohola maloljetnicima zabranjeno je Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu.
Na predlog Udruženja Roditelji, novim Zakonom o duvanu, u ugostiteljskim objektima zabranjena je i upotreba duvana i nargila za maloljetnike.

“Koliko kod nekome izgledale bezopasno, nargile nisu malo, već vrlo opasne, ne samo zbog duvana nego i nekih bolesti koje se mogu prenijeti njihovom upotrebom”, poručili su iz te NVO.

Iz Udruženja poručuju roditeljima da se, ako ne znaju koje da prijave problem, uvijek mogu obratiti toj NVO.

“Obavijestićemo nadležne odmah. Ali treba da znaju da za upotrebu alkohola pozivaju komunalnu inspekciju ako žive u glavnom gradu, ili policiju ukoliko su iz drugih opština. Kada su nargile u pitanju, kontaktiraju Turističku inspekciju Crne Gore”, poručili su iz Udruženja Roditelji.

Drugim roditeljima savjetuju da obavezno prijave svaki slučaj točenja alkohola i konzumiranje duvana i nargila njihovoj djeci.

“U Podgorici postoje kafići (npr. jedan u centru grada, jedan u Siti kvartu) koji služe alkohol i dozvoljavaju upotrebu nargila. Više puta su kažnjavani od različitih inspekcija. U slučajevima kada inspekcija zatekne maloljetnika da konzumira alkohol u kafiću, osim što treba da kazni firmu i vlasnika, policija poziva i roditelje”, kazala je Mihailović.

Drugim roditeljima poručuje da posmatraju ponašanje djece i primijećuju promjene koje bi mogle da ukazuju na neka nedozvoljena ili problematična ponašanja.

“Mi kao roditelji bi najprije trebalo da primijetimo bilo kakve promjene, mada svako ko ima tinejdžera zna da nije jednostavno ispratiti taj period u smislu da se njeguje samostalnost, a s druge strane nadgleda ponašanje kako ne bi bilo nekih odstupanja. Definitivno ne možemo dijete držati pod staklenim zvonom i nećemo sigurno uspjeti da sprječimo da dolazi u kontakt sa alkoholom i upotrebljava ga, ali kada saznamo da im je to u nekom kafiću dozvoljeno, protivzakonito, odmah moramo reagovati”, poručila je ona.

Iz Udruženja su najavili i da će u skoroj budućnosti organizovati predavanja za roditelje tinejdžera, te da će neka od njih biti na internetu.

Pije petina osnovaca i skoro polovina srednjoškolaca

Skoro 40 odsto djece školskog uzrasta, rjeđe ili češće, konzumira alkohol, pokazalo je istraživanje “Djeca i bolesti zavisnosti”, koje je Zaštitnik ljudskih prava i sloboda objavio u julu prošle godine.

Prema tom istraživanju u kojem je učestvovali 1.000 učenika, alkohol konzumira oko 21 odsto osnovaca, te skoro polovina učenika koji pohađaju srednju školu.

Podaci ukazuju da je Nikšić posebno kritična opština kada je riječ o upotrebi alkohola u školama (31,2 odsto).

Istraživanje je pokazalo i da se među djecom u najvećem procentu konzumiraju pivo, vino i žestoka pića, pritom djevojčice u većoj mjeri konzumiraju vino dok dječaci u najvećem procentu konzumiraju pivo. 

Izvor: Portal Vijesti